רופא אורולוג – התמחויות, טיפולים וכל מה שחשוב לדעת על התפקיד

התפקידים העיקריים של רופא אורולוג

רופא אורולוג הוא רופא מומחה המתמחה באבחון וטיפול בעיות ומצבים רפואיים הקשורים במערכת הרבייה של הגבר ובמערכת השתן אצל שני המינים (ולמרבה הקושי, מדובר בלא מעט תרחישים אפשריים). אנשים אשר פונים לרופא אורולוג, בין אם במסגרת ההסדר של קופות החולים ובין אם רופא אורולוג פרטי, מפקידים לידיו את המערכות והאיברים הרגישים ביותר. כך או כך אתם לא יכולים להתפשר במקצועיות ובניסיון של הרופא אליו אתם פונים, כפי שנרחיב בהמשך.

השאלה הראשונה שצריכה להישאל היא מי בכלל צריך לפנות לקבלת סיוע מרופאים אונקולוגים, ובאילו מצבים. התשובה הפשוטה היא שלא מעט אוכלוסיות. לרוב, יהיו אלה אנשים הסובלים מבעיות הקשורות לכיס השתן, אבנים בכליות או דרכי השתן, דלקות וזיהומים בדרכי השתן, ערמונית מוגדלת, גידול בערמונית, גידול בדרכי השתן, פעילות יתר של שלפוחית השתן, מצבי אין אונות ועוד. מכאן שמדובר במכנה משותף רחב מאוד של מטופלים, מכל המגזרים והגילים.

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

שורה ארוכה של טיפולים

אם נכנסים מעט יותר בעובי הקורה, ניתן לחלק את תפקידיו של הרופא האורולוג לכמה תחומים מרכזיים:

  • טיפול בגידולים במערכת השתן והמין – גידול בכליות, גידול בשופכנים (צינורות המובילים שתן מהכליות לשלפוחית השתן), גידול בשלפוחית השתן, גידול בערמונית וגידול באשכים.
  • בעיות אורולוגיות כלליות הכוללות זיהומים ודלקות במערכת השתן, בכליות, במערכת המין, מים סביב האשך, ורידים מורחבים באשכים, גידול ביותרת הכליה, הפרעות במתן שתן כתוצאה מחסימה ועוד.
  • טיפול באבנים – אבנים בדרכי השתן או בכליות. טיפול זה נעשה במטרה להעלים את האבנים ולמנוע הופעה חוזרת שלהן.
  • הפרעות בדרכי השתן – דחיפות במתן שתן, דליפת שתן, שיקום חולים הסובלים מבעיות בהטלת שתן עקב מחלה, שחזור מומים בכליות.
  • הפרעות בתפקוד המיני

רופא אורולוג

איך בוחרים רופא שהוא גם אורולוג?

ובכן, בשלב הראשון חשוב קודם כל לבחור רופא אורולוג המתמחה בסוג הבעיה ממנה אנו סובלים. כמובן שאם מדובר בבירור ראשוני, זה פחות רלוונטי, אבל אם כבר ביצעתם בדיקות כאלה ואחרות, או אם כבר התגלתה הבעיה ממנה אתם סובלים, התמונה שונה. במצבים אלו כדאי לפנות לצורך טיפול או ניתוח ברופא אורולוג ספציפי המתמחה בבעיה ממנה אתם סובלים. אם מדובר בגידול סרטני, למשל, חשוב לבחור באורולוג העוסק בתחום האונקולוגיה על מנת שהוא יוכל לספק לכם את המענה המיטבי. בחירה כזו יכולה להבטיח אבחון מדויק יותר של הבעיה וטיפול יעיל בה. כדי לסבר את האוזן, יכול להיות שעשרה מטופלים סובלים מאותה בעיה אבל לכל אחד מהם תותאם גישת טיפול אחרת לגמרי על פי המאפיינים האישיים שלהם, דרגת החומרה של המחלה, התסמינים שהם חווים וכן הלאה.

דבר נוסף שכדאי לשקול בתהליך הבחירה קשור לשיטות ולציוד הטכנולוגי בהם הרופא עושה שימוש בעיקר אם מדובר בהליך כירורגי. אורולוג מומחה יקפיד מטבע הדברים על הסטנדרטים הגבוהים ביותר של הטיפול, כולל שיטות פורצות דרך. דוגמה מובהקת לכך היא הנושא של ביופסיה ערמונית, בו בולטת השיטה של ביופסיית היתוך – או בשמה הלועזי ביופסיה פיוז'ן. מדובר בטכנולוגיה המאפשרת לגלות גידולים קטנים או כאלו הנמצאים בשלבים הראשונים שלהם, מה שמגדיל משמעותית את אחוזי האבחון המדויק והטיפול היעיל. הייחודיות כאן היא שבעוד ביופסיה סטנדרטית נעשית בהכוונת אולטרה סאונד ותוך דגימת אקראית של הערמונית, ביופסיית היתוך מבוססת על מכשיר מתקדם המשלב בין התמונות המתקבלות על ידי מכשיר האולטרה סאונד ומכשיר ה-MRI כאחד.

נגישות, רגישות ומה שביניהם

בשלב הבא, חשוב לבחור ברופא שיהיה זמין לכם מבחינת אזור המגורים ושעות הפעילות שלו. הטיפולים במצבים בהם עוסק רופא שהוא אורולוג אונקולוג יכולים להיות ממושכים ומורכבים, ולפעמים גם עם תופעות לוואי ותחושת אי נוחות לאחריהם, ולכן הזמינות והנגישות הם חשובים: אתם ממש לא רוצים להעביר שעות על גבי שעות בכבישים או לשלב בין מספר קווי תחבורה ציבורית לצורך הגעה למרפאה.

הכרחי לשים לב ליחסי האנוש של הרופא ולתקשורת שאתם מפתחים איתו, אפילו בשיחות ההיכרות הראשונות אל תשכחו שמדובר בטיפולים באזורים שהם מאוד אינטימיים ולכן לא פעם מטופלים חשים בושה להיעזר בשירותיו של האורולוג. בעל מקצוע זה מטפל במגוון של בעיות שנחשבות למאוד אישיות ולכן הקשר שנוצר ביניכם לבין הרופא הוא מאוד ייחודי, חשוב שתרגישו בנוח לשאול אותו כל שאלה שעולה לכם בכל זמן. בנוסף, מומלץ שהרופא יהיה רגיש, עדין וכמובן שגם דיסקרטי.

 

ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.