ערמונית מוגדלת מול סרטן הערמונית – ההבדלים ושיטות הטיפול

בעיות ערמונית הינן נפוצות מאוד אצל גברים. אם לא די בזיהומים שעשויים לפקוד את האיבר הזה, קיימים גם מצבים כרוניים קשים כגון סרטן הערמונית, ערמונית מוגדלת ועוד. בשורות הקרובות ננסה לעמוד על ההבדלים בין  סרטן הערמונית (מצב ממאיר) לבין ערמונית מוגדלת (מצב שפיר) ועל חלק מדרכי הטיפול במצבים הללו.

 

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

ערמונית מוגדלת (BPH) מול סרטן הערמונית

ערמונית מוגדלת (BPH)

סובלים מקשים במתן השתן? קמים בלילות באופן תכוף להטיל שתן? אלו הם התסמינים העיקריים של ערמונית מוגדלת. איבר זה משתייך למערכת האורולוגית וצינור השתן עובר דרכו. מסיבה זו כאשר הערמונית משנה את נפחה, תהליך הקורה בכל גבר עם השני,  נגרמות הפרעות השתנה הכוללות זרם חלש, צורך לתת שתן לעיתים קרובות, תחושת חוסר התרוקנות, קימה לתת שתן בלילה ועוד, ופגיעה באיכות החיים של הגבר. ללא טיפול המצב אף יכול להחמיר עד כדי אצירת שתן ופגיעה בתפקודי הכליות. מדובר בתופעה שכיחה מאוד והסיבות להופעתה עדיין לא ברורות דיין.

 

אנשים רבים נוטים לחשוב כי בכל הקשור למקרי סרטן הערמונית ערמונית מוגדלת היא חלק מהמחלה. אך חשוב להבין שאין כך הדבר. ערמונית מוגדלת הינה מצב שפיר של הערמונית ואילו סרטן הערמונית הוא מחלה ממאירה. יחד עם זאת, היות ולרוב הגברים מעל גיל 60 עלולה להיות הגדלה טבה של הערמונית, והיות וסרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח בגברים ומאובחן מעל גיל 60, לרוב, שתי הבעיות הללו מתקיימות יחדיו.

ערמונית מוגדלת מול סרטן הערמונית

סרטן הערמונית

סרטן הערמונית הינו מחלה ממאירה. התסמינים המיוחסים להמחלה מאוד דומים לערמונית מוגדלת שפירה,. לא ברור אם התסמינים של הפרעת השתנה אכן קשורים לסרטן עצמו או נגרמים מהגדלה טבה של הערמונית, שכן שתי הבעיות נוטות להתרחש באותו הזמן. יתכן שהגדלה טבה גורם לתסמינים ועוזר לחשוף את הבעיה המסוכנת יותר. הסרטן עצמו גדל, ברוב המקרים באיזור פריפרי של הערמונית . ככל סרטן בגוף, גם סרטן הערמונית, אם נשאר ללא טיפול, עלול לשלוח גרורות. הגרורות נשלחות בשלב הראשון לעצמות ולקשריות הלימפה. כאבי עצמות וערכי PSA  מאד גבוהים לאחר ביצוע בדיקת PSA, עלול להחשיד לסרטן ערמונית גרורתי.

 

סרטן הערמונית/ ערמונית מוגדלת כיצד מתבצעת האבחנה?

משום שמדובר בתסמינים די דומים, חשוב מאוד להיבדק אצל אורולוג מומחה מרגע הופעתם, כשגם היסטוריה משפחתית של סרטן הערמונית צריכה להדליק נורה אדומה. הרופא המטפל מצידו, לאחר תישאול וביצוע בדיקה רקטאלית, מפנה את המטופל לביצוע בדיקת PSA. ככל שרמות ה- PSA גבוהות יותר, כך הסיכון ל ממאירות גבוה יותר, למרות שאין מדובר בממצא חד משמעי. הבדיקות הנוספות לאחר בדיקה על ידי אורולוג מומחה ועלולות לכלול בדיקות דימות מתקדמות של הערמונית (MRI, PET) ולאחר זיהוי המוקד הממאיר האפשרי תילקח דגימה באמצעות ביופסיה. הביופסיה קובעת באופן וודאי האם מדובר ברקמה סרטנית ומהי דרגת האלימות של הגידול (מדד גליסון).

 

מהן אפשרויות הטיפול?

הגישה הרפואית לטיפול במקרי סרטן הערמונית, ערמונית מוגדלת ובעיות נוספות בערמונית מאוד מגוונת ותלויה במצב הרפואי של המטופל:

  • במקרה של ערמונית מוגדלת – ניתן לטפל בבעיה באמצעות תרופות או ניתוח. מקובל לנסות טיפול תרופתי לפני שפונים לדרך כירורגית לטפל בבעיה. גברים רבים מסתדרים עם טיפול תרופתי ואינם נזקקים לעבור ניתוח ערמונית במהלך חייהם. כאשר הטיפול התרופתי לא מסייע דיו, כאשר יש אצירת שתן אשר מלווה בפגיעה בכליות, כאשר יש דימומים ממקור הערמונית או זיהומים ממקור הערמונית נאלצים לפנות לטיפול כירורגי בבעית הערמונית. רוב הניתוחים המבוצעים היום בשל הגדלה טבה של הערמונית הם ניתוחים אנדוסקופיים אשר אינם כרורכים בחתך ניתוחי ונעשים דרך צינור השתן.
  • במקרה של סרטן הערמונית – במקרים של ממאירות יש לוודא את דרגת החומרה של הגידול ולשלול מצבים של גרורות. במקרה של סרטן אשר ממוקם בערמונית ולא שלח גרורות (רוב המקרים המתגלים כיום) טיפול  בגידול עשוי  לכלול כריתה, קרינה, וטיפולים ממוקדים בגידול (הקפאה, חשמל וכו')..
  • ההחלטה על סוג הטיפול נעשית יחדיו עם אורולוג מומחה המטפל ותלויה בסוג הגידול, דרגת הממאירות שלו, הנפח שלו בערמונית וגם תלויה בשיטות השונות שהאורולוג מומחה בהם. .
ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.

1 תגובה
  1. משה
    משה says:

    פוסט מפורט בצורה מרשימה מכסה את כל שעובר אדם שמטופל בבעיות הערמונית . אני עצמי אחרי ביופסיה חוויתי 4 לילות רק בלילה כמעט עצירת שתן

תגובות סגורות