בדיקת PSA – מתי לבצע אותה ומה היא מספרת לנו?
כל מה שחשוב לדעת על בדיקת PSA
סרטן הערמונית הגידול הסרטני הנפוץ ביותר אצל גברים, עם שכיחות שהולכת וגדלה החל מגיל 50 ומעלה. אחד הכלים החשובים לאבחון סרטן הערמונית הוא בדיקת דם לרמות PSA – בדיקות PSA. כיצד הבדיקה מתבצעת? מה ניתן לגלות בעזרתה? ומהן השלכות תוצאותיה? להלן התשובות.
מהן בדיקות PSA?
בדיקות PSA נועדו לעזור לרופא (אורולוג) להבין האם יש בעיה כלשהי במצב הערמונית והאם יש צורך להמשיך בפעולות אבחון נוספות. PSA זה ראשי תיבות של פרוסטטיק ספסיפיק אנטיגן (אנטיגן ספציפי לערמונית) , זהו אנזים, המצוי בכמות מאד גדולה בנוזל הזרע, יש לו תפקיד ברביה, "דולף" לדם בכמות נמוכה מהערמונית, וכאשר יש בעיה בערמונית מצוי בדם בכמות מעט מוגברת.
PSA ספציפי לערמונית אך לא ספציפי לבעיה כלשהי ורמתו בדם עולה גם בנוכחות סרטן אך גם בנוכחות הגדלה טבה של הערמונית, דלקת של הערמונית וטאומה מקומית.
מדובר בבדיקת דם פשוטה, אין צורך בצום לקראת הבדיקה אך רצוי להימנע מיחסי מין מספר ימים לפני בדיקת הדם, הבדיקה מבוצעת בכל קופות החולים ובסבסוד מלא בהוראת רופא.
מתי חשוב לבצע בדיקת דם PSA?
במחקר אירופאי גדול אשר בדק גברים שעברו בדיקות PSA לגילוי מוקדם של סרטן הערמונית, מול גברים שלא עברו בדיקת PSA כבדיקת סקר נמצא שהבדיקה אכן מונעת תמותה מסרטן הערמונית אך מחייבת בדיקה למספר רב של גברים בכדי להציל מטופל ממוות.
לאור המחקר הנרחב האיגוד האירופאי האורולוגי הוציא המלצות שגברים בגיל 50 ומעלה או גברים בני 45 ומעלה עם סיפור משפחתי של סרטן הערמונית או גברים בני 40 ומעלה אשר נשאים לגן סרטן השד BRCA2 יעברו בדיקת סקר ל- PSA. כמו כן יש צורך בבדיקת הערמונית על ידי אורולוג מומחה.
בנוסף, כאשר יש הפרעות במתן שתן רצוי וכדאי לפנות לרופא המשפחה או לאורולוג מומחה, הרופא מבצע את הבירור הראשוני וזאת באמצעות תשאול המטופל, שלילת מחלות אחרות ובדיקה רקטאלית של הערמונית, ובהתאם לממצאים לרוב מומלץ לבצע בדיקת דם PSA.
מה עושים כשעוברים בדיקת PSA ערכים גבוהים מתגלים?
חשוב להבין שאין סף PSA שממנו ניתן לשלול בודאות סרטן ערמונית, גם לגברים עם ערכי PSA מתחת ל- 1 נ"ג/מ"ל כ- 10% סיכון לנוכחות סרטן ערמונית, ולכן מומלץ להשאיר את החחלטה להמשך בירור בידי אורולוג מומחה לאורולוגיה אונקולוגית.
במידה ולאחר בדיקת PSA ערכים גבוהים ומחשידים , מתחיל תהליך שלם של אבחון הבעיה – אבחון גידול בערמונית, וזאת באמצעים שונים, לעיתים נחוץ ביצוע בדיקות דימות נוספות ( (MRIודגימות של הרקמה (ביופסיה). אך חשוב להדגיש כי ערכים גבוהים של חלבון ה- PSA בדם הינם עניין שחייב להילקח באופן יחסי ע"י האורולוג בהתאם למטופל שלפניו. יש לקחת בחשבון את גיל המטופל, ההיסטוריה הרפואית שלו ומחלות רקע נוספות, האם עבר ביופסיה של הערמונית, האם הערכים עולים לאורך השנים, האם בלוטת ערמונית מוגדלת ולאיזה גודל, האם מטופל בתרופות אשר יכולות להוריד את ערכי ה- PSA ועוד.
כל אלו יחד ובנפרד עשויים להשפיע על רמות ה- PSA בדם.
בנוסף חשוב לדעת כי קיימת בדיקת דם נוספת שיכולות לסייע לקבל החלטה אם לדגום את הערמונית אם לאו דוגמת בדיקת PSA חופשי.
הבדיקה מבטאת את היחס בין ריכוז ה- PSA החופשי בדם לבין זה הקשור לחלבון, כאשר נמצא כי ככל שיחס זה גבוה יותר, כך ניתן להניח כי מדובר במצב שפיר ולא ממאיר.
הממצאים של כל בדיקת דם PSA, ערכים מסויימים ואבחון תשאול מקיפים של המטופל, הם אלה שבסופו של דבר יכוונו כל אורולוג מומחה באשר לשיטת הטיפול הרצויה, בין אם לטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית (באמצעות לייזר, תרופות, ניתוח) ובין אם לטיפול בגידול סרטני (ביופסיית היתוך למיקום הגידול, כריתה, טיפולים פוקאליים, טיפולים מונחי דימות, כמותרפיה ועוד).