ערמונית מוגדלת – מהם התסמינים ודרכי הטיפול בערמונית

אחוז גבוה מהגברים בגילים 50 ומעלה – כרבע עד מחצית מהגברים, על פי ההערכות – סובלים מהגדלה של בלוטת הערמונית, הידועה גם בשם ערמונית מוגדלת, והאחוז הזה עולה ככל שהאדם מתקדם בגילו (גברים המגיעים לגיל 90 יסבלו מהבעיה בסבירות כמעט מוחלטת). לעיתים הגדלת הערמונית עוברת בשלום, אבל במקרים רבים היא כרוכה באי נעימות ובתסמינים מגוונים. ערמונית מוגדלת עלולה במקרים רבים לפגוע באיכות החיים, ולצד זה להצביע על בעיות חמורות ואף מסכנות חיים שחשוב לאבחן ולטפל בהן בהקדם. לכן חשוב שתדעו את כל מה שחיוני לדעת על הבעיה ועל דרכי ההתמודדות איתה.

מה זה ערמונית מוגדלת?

לפני שנדבר על שיטות לטיפול במקרה של ערמונית מוגדלת, חשוב להבין קודם כל מה זה פרוסטטה, או מה שנקרא גם בלוטת הערמונית. הערמונית (פרוסטטה בלועזית) היא הבלוטה בגודל וצורה של ערמונים (זאת הסיבה לשמה בעברית) שמייצרת חלק מנוזל הזרע. היא יושבת תחת שלפוחית השתן – או ליתר דיוק בצוואר של השלפוחית בבסיס הפין – ועוטפת אותה ואת צינור השופכה. הערמונית היא בלוטת מין משנית בגברים. התפקיד המרכזי שלה הוא להפריש את נוזל הערמונית, המהווה אחד מהרכיבים של נוזל הזרע. נוזל הערמונית מספק לתאי הזרע את ההגנה הדרושה להם לצורך התפקוד התקין. כתוצאה מכך לא צריך להיות אורולוג מומחה כדי להבין מדוע הערמונית חיונית כל כך למערכת הפוריות של הגבר.

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

הערמונית היא איבר ייחודי בכך שגדילתה נמשכת עם התבגרות האדם. עד גיל ההתבגרות גודלה של הערמונית הוא כגרגיר חיטה, והיא ממשיכה לגדול עם השנים. שיא ההתפתחות של הערמונית הוא בגיל 30-20 בערך, קוטרה במצב התקין נע סביב כ-4-3 ס"מ ומשקלה עומד על כ-20 גרם בלבד. לקראת העשור הרביעי של החיים היא גדלה, כאשר קצב הגידול תלוי בין היתר במאפייני הגבר, בגורמי סביבה ותורשה. גם כאשר הגידול הוא שפירי לחלוטין, ייתכן מצב בו הערמונית המוגדלת תחסום את המוצא של שלפוחית השתן, מה שעלול לפגוע בבריאות הגבר בכמה וכמה אופנים.

ערמונית מוגדלת תסמינים

גודל הערמונית משפיע במידה רבה על התפקוד שלה ועל בריאותו של הגבר. במקרה של ערמונית מוגדלת תסמינים מיוחדים הודות למיקומה הייחודי (גודל הנחשב למוגדל הוא 30 סמ"ק ומעלה). כלל האצבע הוא שבמקרים של בלוטת ערמונית מוגדלת, היא לוחצת על צינור השופכה ובכך גורמת לאוסף שלם של תסמינים כמו:

  • תכיפות ודחיפות בהטלת שתן: הן מתן שתן בתדירות הגבוהה מהרגיל, והן צורך עז למתן שתן (לעיתים עד כדי אי יכולת להתאפק, הגורם להרטבה)
  • נוקטוריה: קשיי שינה הנובעים מהצורך של האדם לקום במהלך הלילה על מנת להטיל שתן
  • זרם חלש או מקוטע של שתן
  • תחושה של חוסר התרוקנות גם לאחר מתן שתן, מצב של "שארית שתן" עד כדי אצירת שתן
  • המטוריה: הימצאות דם בשתן

שימו לב שהתיאור שהובא כאן רחוק מלהיות מדע מדויק. לא רק הגודל של הערמונית משפיע על התפקוד שלה ועל פוטנציאל הנזק. יש גברים עם ערמונית מוגדלת שבריאים באופן כמעט מלא, ולעומתם גברים בעלי גודל תקין ושלל בעיות אחרות. בין היתר, חשוב לבצע גם בדיקת PSA על מנת למדוד את הערכים של החלבון המיוצר אך ורק על ידי הערמונית. בהרבה מאוד מקרים, לגברים בעלי ערמונית מוגדלת ערכים גבוהים של PSA, שעשויים להצביע בסבירות גבוהה יותר על התפתחות סרטן אפשרי (שוב, ממש לא בכל המקרים).

למעשה, באופן ישיר, בעיות שינה גורמות לעוד אוסף של תסמינים כמו קושי להתרכז, קושי לנהוג, קושי לתכנן דברים. הדבר וגע במובן מסוים גם בעצמאות ובשליטה הפיזית שלנו, מה שעלול לגרום במקביל לירידה בביטחון ובדימוי העצמי.

בלוטת ערמונית מוגדלת

 

ערמונית מוגדלת: טיפולים קונבנציונליים

כאשר סובלים מהפרעות במתן שתן רצוי להיבדק על ידי אורולוג ולאבחן את סיבת הבעיה:

  • Benign Prostatic Hyperplasia (BPH) – הגדלה טבה / שפירה של הערמונית
  • פרוסטטיטיס – דלקת של הערמונית אם כתוצאה מחידק או כתוצאה מדלקת כרונית
  • סרטן הערמונית – גידול ממאיר בערמונית , זהו הסרטן השכיח ביותר בגברים, אחרי סרטן העור, כאשר כיום כמעט אחד משבעה גברים מאובחן עם סרטן ערמונית.

לאחר שמאבחנים את הבעיה, ניתן כמובן להתחיל לטפל בה בצורה ישירה. הטיפול הקונבנציונלי במקרה של ערמונית מוגדלת ניתן על ידי אורולוג מומחה והוא בדרך כלל כולל נחלק לטיפול תרופתי ו/או ניתוח ערמונית. מקובל במקרים רבות לנסות טיפול תרופתי בטרם טיפולים כירורגיים, אך לעיתים בעקבות אצירת שתן חדה ופגיעה כלייתית יש לפנות לטיפולים כירורגיים כמוצא ראשוני.

הטיפול התרופתי בבעיה של בלוטת ערמונית מוגדלת עשוי לכלול:

  • חוסמי אלפא – תרופות מהמשפחות Doxazosin ו- Alfozosin, Tamsulosin Terazosin מרפות את השרירים החלקים שנמצאים בצוואר כיס השתן. בכך הן מקלות על התסמינים החסימתיים, דוגמת זרם חלש או מהוסס של שתן
  • תרופות מעכבות אנזים – תרופות ממשפחות Finasteride ו- Dutasteride שמעכבות את האנזים 5  אלפא רדוקטז, שהופך את ההורמון טסטוסטרון ל-DHT (דיהידרוטסטוסטרון) ברמת הערמונית. עיכוב ומניעת דה הידרו טסטוסטרון מהערמונית גורם לכיווץ של הערמונית ולירידה בערכי PSA
  • מעכב פוספו דב אסטרז ( PDE5I)– תרופה שנמצאה במינון גבוה לסייע עם בעיות אין אונות. במינון נמוך ויומי היא מסייעת רבות להפרעות במתן שתן (וכן, גם משפרת זקפה)
  • תרופות אנטי כולינרגיות – כיום מקובל להוסיף לגברים עם הפרעות אירטטיביות (דחיפות, תכיפות וכיוצא בזה) תרופות ממשפחת אנטיכולינרגיים. זאת בתנאי שאין שארית שתן מאד גדולה

ניתן גם לשלב בין משפחת התרופות השונות. לחלק מהגברים אותן תרופות עוזרות, מקלות ומשפרות באופן ניכר את איכות החיים, אך לחלק מהגברים הן ממש לא עוזרות. במקרים מסוימים, יש צורך בביצוע בדיקות במטרה לשלול או לאשש סרטן ואז ניגשים במידת הצורך לסדרת בדיקות נוספות. חשוב לזכור שתרופות אלו הרבה פעמים יכולות לגרום לכל מיני תופעות לוואי ותסמינים אחרים כמו למשל פגיעה בתפקוד ובחשק המיני.

ניתוחים

לאחר טיפול תרופתי במקרה של ערמונית מוגדלת, או במקביל אליו, ניתן לשקול במצבים שונים גם ניתוח ערמונית – זאת כאשר הטיפולים שניתנו בשלב הראשון לא הועילו מספיק, או כשמדובר מראש בבעיה מורכבת הדורשת פתרון מיידי ומקיף במיוחד.

במסגרת הניתוח מוציאים בצורה כירורגית את הרכיב המקיף את השופכה וגורם לחסימה הבעייתית. ניתן להקל על התהליך באמצעות שיטת האידוי, במסגרתה צורבים את רקמת הערמונית או ממיסים אותה. הדבר מפחית את הדימום ואת חוסר הנוחות מהניתוח, אולם מהעבר השני מאריך אותו ונחשב למורכב יותר לביצוע. לכן חשוב לא להתפשר בבחירת הגורם המקצועי שייקח על עצמו את המשימה.

ערמונית מוגדלת טיפול טבעי

לעומת הטיפול הקונבנציונלי, קיימות גם שיטות טיפול טבעיות או אלטרנטיביות שיכולות ללכת יד ביד עם הטיפול המערבי. ערמונית מוגדלת טיפול טבעי נחשב פעמים רבות למומלץ על רקע הפשטות שלו, היעדר תופעות הלוואי ואחוזי ההצלחה שעשויים להיות מרשימים. צמחי מרפא עשויים להיות יעילים מאוד להתמודדות עם הבעיה. קיימים שני צמחים עיקריים בהם נהוג לטפל במצבים של ערמונית מוגדלת: הצמח הראשון נקרא דקל ננסי, והשני סרנואה. הצמחים הללו מסייעים בהרפיה של השלפוחית ומפחיתים את התסמינים המלווים ערמונית מוגדלת. הרעיון הוא לשלב צמחים שעובדים על מנגנונים הורמונליים וגם מעכב של אנזימים מסוימים מבלי לפגוע בחשק המיני. בנוסף, ניתן לעבוד גם על הכליות, על השופכה והשלפוחית וכך למנוע שיתון יתר ואת יתר התסמינים שתיארנו קודם לכן.

כמובן ששיטת הטיפול מותאמת באופן אישי לכל מטופל ודורשת ידע מקצועי נרחב וניסיון בתחום. לא כל אדם יכול להתאים פורמולת צמחים או לטפל בשיטה זו, והגורם המקצועי אליו פונים צריך להיות מנוסה מספיק על מנת לדעת לאבחן את הבעיה ואת העומד מאחוריה, ולהתאים להם טיפולים מיטביים.

המסקנה ברורה: אם אתם סובלים מאחד או יותר מהתסמינים של ערמונית מוגדלת אותם תיארנו כאן, או חוששים שיש לכם סרטן הערמונית, ההמלצה שלנו היא ראשית כל לפנות לרופא אורולוג אונקולוג. הוא יסייע לכם באיתור הבעיה, ישלח אתכם במידת הצורך לבצע את הבדיקות הנדרשות. לאחר מכן, יתאים עבורכם תכנית טיפול התואמת באופן ספציפי את מצבכם הרפואי.

כיצד זה מתבטא?מה חשוב לדעת?
שכיחות התופעהערמונית מוגדלת הינה תופעה שכיחה באוכלוסייה ותלוית גיל. החל מגיל 50, כ- 30% מהגברים יסבלו מהתופעה ובגילאים מתקדמים יותר, השכיחות כמעט מוחלטת ועומדת על 100%.מאחר ומדובר בתופעה כה נפוצה, חשוב מאוד ללכת ולהיבדק ברגע הופעת התסמינים. בחלק מהמקרים, ההגדלה יכולה להיות על רקע ממאירות כך שגילוי מוקדם יכול להציל חיים.
תסמינים נפוציםקושי במתן שתן, תכיפות ודחיפות, "טפטוף" רב בסיום הטלת השתן, משך זמן ארוך עד ליציאת השתן, הטלת שתן בלילה, ולעיתים גם בעיות בתפקוד המיני.מטופל עם ערמונית מוגדלת 40 סמ"ק או ערמונית מוגדלת 50 סמ"ק לא בהכרח יסבול מתסמינים חמורים יותר בהשוואה למטופל עם הגדלה של 30 סמ"ק, כך שכל מקרה לגופו.
סיבוכים אפשרייםאצירת שתן, דם בשתן, פגיעה בכליות, זיהומים בדרכי השתן.הסיבוכים עשויים להתרחש בעקבות טיפול לקוי או הזנחה, כך שטיפול מיטבי והיצמדות להוראות האורולוג הינם קריטיים להימנעות מהסיבוכים.
תהליך האבחוןבדיקת PSA, בדיקה רקטאלית ובדיקות נוספות (הדמיה, מדידות לחצים בשלפוחית השתן).מאחר והתסמינים עשויים להיות מיוחסים לבעיות אחרות, עצביות או הורמונליות, חשוב מאוד לעבור אבחון מקיף על ידי מומחה.
אפשרויות הטיפולקיימות מספר אפשרויות טיפול בערמונית מוגדלת, כגון טיפולים תרופתיים, ניתוחים וטיפולים טבעיים.ניתוח הינו מוצא טיפול אחרון השמור עבור ערמונית מוגדלת 80 סמ״ק, וגם כאשר מתרחשים סיבוכים שונים או כשהטיפול התרופתי כשל.

ערמונית מוגדלת – שאלות ותשובות

הערמונית הינה איבר שתפקידו לייצר חלק מנוזל הזרע. היא ממוקמת מתחת לשלפוחית השתן, ועוטפת אותה ואת צינור השופכה, דרכו עובר בין היתר השתן. ערמונית מוגדלת הינה בלוטה שנפחה עבר את ה-30 סמ"ק, מה שבדרך כלל גם גורם להופעת תסמינים שונים. מקובל לחלק את חומרת המצב של הגדלת הערמונית לפי המימדים שלה - 40 סמ"ק, 50 סמ"ק וגם 80 סמ״ק ומעלה, שנחשבת לערמונית גדולה במיוחד. מאחר והערמונית מגדילה את נפחה עם הגיל, סביר להניח שכל גבר יסבול בשלב זה או אחר מבעיה זו, כאשר ברוב המקרים מדובר בתופעה שפירה ולעיתים בגידול סרטני ממאיר.
מיקום הערמונית גורם לכך שהגדלה שלה מעבר לסף מסוים (שלרוב הוא כ-30 סמ"ק), יוצרת לחץ על צינור השופכה וגורמת להופעתם של תסמינים נפוצים בדרגות חומרה שונות. תסמינים אלו כוללים צורך בהטלת שתן לעיתים תכופות, דחיפות בהטלת שתן (קושי בלהתאפק), מתן שתן יותר מפעם אחת בשנת לילה, תחושת חוסר התרוקנות לאחר הטלת שתן, וטפטוף רב לאחר מתן שתן או זרם חלש, לעיתים תוך צורך בהפעלת מאמץ במטרה להתרוקן. בנוסף, במקרים חמורים, חסימת צינור השופכה עלולה לגרום גם להופעת דם בשתן. כיום, מובן יותר הקשר שבין ערמונית מוגדלת ופעילות מינית, כך שמי שסובל מכך גם מתקשה לעיתים בהגעה לזיקפה ושמירה עליה לאורך פרק הזמן הרצוי.
הטיפולים הקונבנציונליים נגד ערמונית מוגדלת כוללים שימוש בתרופות מסוגים שונים, בין היתר כאלו המרפות את מידת הכיווץ של צינור השופכה (חוסמי אלפא), תרופות לכיווץ בלוטת הערמונית (מעכבות PDE5), ותרופות המרפות את שלפוחית השתן (תרופות אנטיכולינרגיות). התרופה אותה בוחר האורולוג תלויה בתסמינים הנוצרים בעקבות המצב ובהתאמה אישית לכל מטופל, שכן התסמינים אינם זהים אצל כל הגברים ואינם נמצאים באותה רמת חומרה. ישנם גברים עם הגדלה שולית של הערמונית שיסבלו ממגוון תסמינים, לעיתים בחומרה רבה, ואילו אחרים, עם בלוטה הרבה יותר גדולה, יגלו מעט תסמינים ושאינם חמורים.
לצד הטיפול הרפואי הקונבנציונלי שניתן לקבל במקרה זה, ניתן להסתייע גם ברפואה הטבעית, שבהחלט יכולה לעזור במניעת הידרדרות הבעיה. אפשרות טיפול טבעית שלה הצלחות רבות ומפתיעות במיוחד היא השימוש בצמחי מרפא שונים, וביניהם פורמולציות שונות של דקל ננסי, סרנואה ועוד. טיפול טבעי בערמונית מוגדלת נועד לטפל בתסמינים השונים במנגנונים שונים המשפיעים על שלפוחית השתן, צינור השופכה, הערמונית והכליות, מה שעוזר למזער את השימוש בתרופות, הכולל תופעות לוואי רבות, כדוגמת יובש בפה ופגיעה בתפקוד המיני. כשמדובר על ערמונית מוגדלת טיפול טבעי אינו כולל תופעות לוואי ואינו מתנגש עם ההמלצות שניתנו על ידי האורולוג. טיפול זה מתאים לבני כל הגילים והמצבים הרפואיים ונחשב למומלץ ביותר.
האפשרות הניתוחית מומלצת כמוצא אחרון, וזה רלוונטי למקרה בו הממצאים מצביעים על ערמונית מוגדלת מאוד העלולה לחסום במידה משמעותית את צינור השופכה. כאשר התסמינים קשים ביותר, במידה והטיפול התרופתי נכשל, וגם כאשר בדיקת דם ערמונית מוגדלת מגלה ערכי PSA גבוהים ביותר, זה עלול לרמוז על הופעת גידול ממאיר של הערמונית (כמובן, לאחר ביצוע בדיקות הדמיה נוספות). במידה ומדובר בערמונית מוגדלת שפירה, מטרת הניתוח היא להסיר את חלקי הערמונית המפעילים את הלחץ הרב ביותר על צינור השופכה, ודבר זה מקל על התסמינים באופן מיידי. תקופת ההחלמה לאחר הניתוח נמשכת בין 6 לבין 12 שבועות.
ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.