ביופסיה פיוזן: שאלות ותשובות על השיטה לבדיקת הערמונית
ביופסיה פיוזן (Fusion), או בשמה העברי "ביופסיית היתוך", היא אחת השיטות המתקדמות כיום לאבחון בעיות בערמונית. בשיטה זו משתמשים בשלב האבחון בטכנולוגיה מתקדמת של MRI. לטכנולוגיה זו רמת דיוק גבוהה ולכן גדלים הסיכויים לזהות את הגידול הסרטני השכיח ביותר בקרב גברים.
מה ההבדל בין ביופסיה פיוזן לבין ביופסיה רגילה?
אם הופניתם בעבר לביצוע בדיקת ביופסיה, אתם וודאי מכירים את המושג "ביופסיה מונחית סונר" (אולטרסאונד). עד היום, הייתה זו שיטה מקובלת לביצוע התהליך, וזאת למרות שבפועל מדובר על שיטה "עיוורת", כיוון שבמסגרתה דוגמים בצורה אקראית ועיוורת את הערמונית. למרות שמכשיר האולטרסאונד מזהה את הערמונית, הוא אינו מסוגל לזהות אזורים חשודים לסרטן בתוכה, ודבר זה מהווה חיסרון של תהליך ביופסיה רגיל. לכן, ברבע מהמקרים, כאשר הביופסיה שלילית, עדיין עלול להיות סרטן ערמונית בדרגת חומרה גבוהה. בנוסף, ביופסיה רגילה נעשית בהרדמה מקומית ולעיתים כרוכה באי נוחות למטופל.
כיום, הכלי הטוב ביותר למקם סרטן בתוך הערמונית הוא ה- MRI. ביופסיית היתוך נעשית כאשר יש חשד או עדות היסטולוגית לסרטן הערמונית, ובבדיקת MRI (תהודה מגנטית) יש ממצא חשוד. מטרת הביופסיה היא לדגום את הממצא החשוד ב- MRI באמצעות היתוך (Fusion), עם בדיקת האולטרסאונד אותה מבצעים במהלך הפרוצדורה. נוסף על כך, מקובל לדגום את יתר הערמונית על מנת לשלול סרטן במקום נוסף.
איך מבצעים בדיקת ביופסיה פיוז'ן?
בדיקת ביופסיה פיוז'ן מתבצעת באמצעות מכשור ייעודי היודע לחבר בין תמונת ה- MRI לבין תמונת האולטרסאונד. המכשור יודע היכן נמצאת מחט הביופסיה במרחב, והיכן היא נמצאת ביחס לממצא החשוד בערמונית.
את הערמונית דוגמים דרך הפרינאום (אזור מתחת לשק האשכים), ולא דרך החלחולת כמו בביופסיה רגילה, ודגימה זו מפחיתה משמעותית את הסיכון לזיהומים.
את הבדיקה מפענח רדיולוג מומחה ואורולוג מומחה בתחום סרטן הערמונית ובעל ידע בקריאת MRI. אם מתגלים ממצאים חשודים בבדיקה, מתקבלת החלטה על דגימת הממצאים. צילומי ה-MRI מעובדים על ידי תוכנת מחשב מיוחדת למודל תלת מימד, בו מסומנים הערמונית והממצאים החשודים. צילומים אלה יאוחדו בהמשך עם צילומי האולטרסאונד, ויכווינו את המחט של ביופסיית פיוזן לדגימה מדוייקת של האזורים החשודים כנגועים בסרטן.
מהם היתרונות של ביופסיה פיוז'ן?
בעוד בעבר היו נכנסים באופן אקראי ולוקחים דגימות ולא באמת היינו יודעים, כי הסיכוי לפגוע בסרטן קטן לא היה גבוה, היום עם בדיקת ביופסיה פיוז‘ן לאבחון ולפני טיפול בסרטן הערמונית, ניתן להגיע לתוצאות הרבה יותר מדויקות ולהבין מה גודל הסרטן, איפה הוא ממוקם ואיזה ציון לתת לו.
את היתרונות של הביופסיה ניתן לסכם:
- קליעה למטרה קטנה
- זיהוי מדויק של הגידול
- התאמת תכנית טיפול יעילה ומדויקת
- סיכון מופחת לזיהום
האם מומלץ לבצע ביופסיה פיוזן?
איגוד האורולוגים האירופאי ממליץ לבצע ביופסיית היתוך בכל הגברים אשר עברו ביופסיה קודמת בה לא נמצא סרטן ערמונית, אך יחד עם זאת קיים ממצא חשוד ב- MRI. כמו כן, ביצוע הבדיקה מומלץ לכל גבר עם חשד לסרטן ולאחר שביצע בדיקת MRI שהראתה ממצאים מחשידים.
מחקרים הראו כי לבדיקת ביופסיה פיוזן אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד באיתור סרטן הערמונית (דוגמה תמצאו כאן).
מה משך זמן ביצוע בדיקת ביופסיה פיוזן?
בין רבע שעה לבין חצי שעה.
מי יכול לבצע ביופסית פיוזן?
ביצוע ביופסיית היתוך דורש אמצעים מיוחדים ויכולת מתקדמת של אורולוג מומחה בהבנה ובפענוח תמונות ה- MRI של הערמונית.
האם מתבצעת בדיקת ביופסיה של הערמונית בהרדמה כללית?
אכן. הבדיקה מתבצעת בהרדמה כללית. בדיקת ביופסיה של הערמונית בהרדמה כללית מחייבת צום, כאשר הרגליים מורמות במטרה לאפשר גישה טובה יותר לערמונית.
האם ביופסיה פיוז'ן כלולה בסל הבריאות?
הבדיקה הוכנסה לרוב הביטוחים המשלימים, כולל לכללית מושלם, ומתבצעת גם בבתי חולים ציבוריים. מעתה, כללית מושלם מאשרים ביופסיות היתוך בהרצליה מדיקל סנטר.
היכן מבצעים היום בדיקת ביופסיה פיוז'ן?
ביופסיות היתוך מבוצעות ברוב בתי החולים הציבוריים.
מטופלים עם כללית מושלם אשר מעוניינים לעבור ביופסית היתוך בזמן קצר ולקבל תשובה של הבדיקה בזמן קצר מופנים אל הרצליה מדיקל סנטר, שהוא בית חולים פרטי.
כמה עולה ביצוע בדיקת ביופסיה פיוזן?
דמי השתתפות עצמית לחולי כללית מושלם הם 1455 ₪, ולמחזיקי כרטיס פלטינום 364 ₪ בלבד.
מהו זמן ההתאוששות לאחר התהליך?
הפרוצדורה מתבצעת בטשטוש עמוק או הרדמה כללית שטחית. זמן ההתאוששות הוא כשעה שעתיים, ולאחר מכן ניתן לחזור לתפקוד היום יומי.
מהן תופעות הלוואי לאחר ביצוע בדיקת ביופסיה פיוזן?
לאחר ביצוע הבדיקה, צפוי דם בשתן למשך יום יומיים, ומצב זה עלול להיות מלווה בצריבה במתן שתן.
כמו כן, צפוי דם בזרע למשך מספר שבועות. זוהי תופעה מבהילה אך לא מסוכנת, והיא אינה מחייבת הימנעות מקיום יחסי מין.
מהם הסיכונים הכרוכים בבדיקת ביופסיה פיוזן?
אצירת שתן אשר מחייב קטטר למשך מספר ימים. יחד עם זאת, מדובר על סיכון נדיר.
האם ביופסיה פיוזן מתאימה לכל מטופל?
כל מטופל שזקוק לביופסיה ועבר בדיקת MRI יכול, ואולי אף צריך, לעבור בדיקת ביופסיה פיוזן.
תוך כמה זמן מתקבלות תוצאות ביופסיית היתוך?
מטופלים העוברים את הביופסיה בהרצליה מדיקל סנטר מקבלים את התשובה תוך מספר ימים (פחות משבוע).
מה ניתן לעשות לאחר קבלת ממצאי בדיקת ביופסיה פיוזן?
ביופסית היתוך מאפשרת הערכה מדוייקת של הערמונית, זיהוי סרטן, זיהוי סוג הסרטן (אלים או פחות), והמיקום המדוייק שלו.
ע"פ תוצאות הבדיקה, ניתן לשקול צורך בטיפול והתווית תוכנית טיפול מדוייקת.
מהם אחוזי ההצלחה של בדיקת ביופסיה פיוזן?
לביופסית היתוך אחוזי הצלחה גבוהים מאוד, ופעמים רבות, גם כאשר מספר ביופסיות "רגילות" לא מצאו את הסרטן, ניתן לאתרו ולאפיין אותו במדוייק בעזרת ביופסיית היתוך.
מה הקשר בין קריותרפיה לבין ביופסיית היתוך?
ביופסיית היתוך מספקת את הבסיס לטיפול פוקאלי (מקומי) לסרטן הערמונית, דוגמת קריותרפיה. מדובר על טיפול המפחית את תופעות הלוואי ומאפשר חזרה לאורך חיים פעיל בזמן קצר.
מהי קריותרפיה?
קריותרפיה היא הקפאת תאי סרטן באמצעות גישה נקודתית אליהם המתאפשרת בעזרת מחטים מיוחדות. ניתן ליישם זאת הודות למידע המגיע מבדיקת ביופסיה פיוזן ובדיקות המעבדה (של הדגימות מהביופסיה). גז ארגון משמש לקירור מהיר ועמוק של תאים אלה ושלהם בלבד, וזאת מבלי לפגוע בסביבתם.
מה הקשר בין נאנונייף לבין ביופסיית היתוך?
נאנונייף הינו טיפול חדשני ופוקלי (מוקדי) לסרטן ערמונית. בדיקת ביופסיה פיוזן מאתרת במדוייק היכן נמצא הגידול ומאפשרת את ביצוע הפרוצדורה במקרים המתאימים.
בדומה לטכניקת הקפאת התאים הסרטניים (קריותרפיה), טכניקת הנאנונייף מגיעה אליהם באמצעות מחטים מיוחדות, ומחשמלת אותם למוות.
מהם היתרונות הנוספים של טיפולים פוקליים?
טיפולים ממוקדים כאלה, אשר בדיקת ביוספיה פיוזן מסייעת לבצע, מתמקדים בתאים הסרטניים עצמם בעודם בגוף. מאחר שהם לא פוגעים בגוף עצמו (בשונה מהסרת ערמונית למשל), טיפולים כאלה אינם "סוגרים אופציות" להמשך. כמו כן, ניתן לחזור עליהם בהתאם לצורך.
מה הן ביופסיה טרנסרקטלית וביופסיה פרינאלית?
הכוונה במונח ביופסיה טרנסרקטלית היא לבדיקה המתבצעת דרך הרקטום (ה-"חלחולת"). באמצעות כך, מקבלים גישה קלה יחסית לערמונית. לעומת זאת, ביופסיה פרינאלית מתבצעת דרך הפרינאום ("חיץ הנקביים"), שהוא האזור שבין פי הטבעת לבין האשכים.
האם בדיקת ביופסיה פיוזן היא שיטת האבחון הראשית? הראשונה?
בדיקת ביופסיה פיוזן (היתוך) היא אמנם שיטה יעילה מאוד, אך יש בדיקות פשוטות ממנה, אשר נהוג לבצען קודם לכן. מדובר על בדיקות דם המבוצעות בין השאר במטרה לבדוק את רמות חלבון ה-Prostatic Specific Antigen, המכונה בקיצור PSA, במטרה להעריך סיכוי להימצאות סרטן.