ערכי PSA – מה זה אומר?

גלו מה המשמעות של ערכי PSA שלכם

גברים רבים שואלים את עצמם מה זה PSA ומתי בכלל צריך לבדוק את הערכים האלו. כדי לספק את התשובות לשאלות המהותיות האלה. נתחיל מהבסיס שחשוב כל כך להבנת הנושא של ערכי PSA ההבנה של מהי ערמונית, ומהן הבעיות שעלולות להתעורר בהקשר שלה.

ערמונית, סרטן הערמונית ומה שביניהם

הערמונית היא בעצם בלוטה בגודל של ערמון או אגוז, שתפקידה העיקרי הוא להפריש חלק מנוזל הזרע ולכן היא הכרחית לפיריון הגבר. מעבר לכך, אין לה תפקיד נוסף. יש האומרים שאם היא הייתה ממוקמת במקום נוח יותר לגישה, היו כנראה ממליצים לגברים שלא מתכננים להביא עוד ילדים לעולם, פשוט להסיר אותה. העניין הוא שהיא ממוקמת באזור השלפוחית, בצינור השתן עובר דרכה (שופכה) וסמוך לסוגר האחראי על שליטה בשתן. כתוצאה מכך, לא ממהרים להסיר אותה כל כך מהר, כי כל טיפול או ניתוח עלול לפגוע באיברים הרגישים הללו.

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

מעל גיל מסוים, הערמונית עלולה לגרום לכל מיני בעיות כמו חסימה של השופכה או הפרעות במתן שתן. היא גם עלולה להזדהם ולפתח בתוכה סרטן, כלומר סרטן הערמונית. כאן בדיוק נכנסים לעובי הקורה ומגיעים לבדיקה שיכולה ללמד אתכם, ברמת סבירות גבוהה, האם אתם סובלים או עלולים לסבול מסרטן שכיח זה.

מה זה PSA?

בדיקת PSA, או בשמה המלא "Prostate Specific Antigen", היא בדיקת דם שעשתה בשנים האחרונות מהפכה בכל הקשור לגילוי ואבחון מוקדמים של סרטן הערמונית.
בדיקה זו בודקת חלבון המיוצר ומופרש רק על ידי בלוטת הערמונית. חשוב לזכור כי חלבון זה מיוצר גם על ידי תאים בריאים של הערמונית וגם על ידי תאים סרטניים. ככל שהערכים גבוהים יותר, כך הסיכון לגידול סרטני עולה, אבל זה לא חד משמעי.

אם וכאשר מתגלים ערכי PSA גבוהים, זה לא תמיד מעיד על נוכחות של גידול סרטני בערמונית. ערכי גבוהים יכולים להעיד גם על ערמונית מוגדלת או להצביע על דלקת בבלוטת הערמונית, העלולה להיות גם זיהומית. יש עוד מספר סיבות העלולות לגרום לעלייה בערכים כדוגמת קיום יחסי מין. לכן, מומלץ שלא לקיים יחסי מין 48 שעות לפני ביצוע הבדיקה.

עם זאת, חשוב כן לזכור כי ערך PSA גבוה מהרגיל עלול להעיד על גידול סרטני. זהו היתרון של הבדיקה בהשוואה לבדיקה רקטלית או בדיקת אולטרה-סאונד של בלוטת הערמונית, שמבצע אורולג מומחה.

psa

קצת סטטיסטיקה לגבי ערכים PSA

  • אם ערכי PSA עומדים על בין 0 לבין 0.5, הסיכון לסרטן הערמונית נמצא על 6.6%
  • כשהערכים עומדים על בין 0.6 לבין 1, הסיכוי לסרטן עומד על 10.10%
  • כאשר הערכים נעים בין 1.1 לבין 2, יש סיכוי של 17% לסרטן הערמונית
  • כשהערכים עומדים בין 2 לבין 3, הסיכוי לסרטן עומד על כמעט רבע (24%)
  • כשהערכים עומדים על בין 3.1 לבין 4, הסיכוי לסרטן מוערך כ-27%

ככל שהערכים גדלים, כך גדלים הסיכויים לסרטן.

מכאן אפשר להסיק שהבדיקה יחסית מוגבלת ביכולתה לאבחן את המחלה או לשלול סרטן בבלוטת הערמונית. יחד עם זאת, ניתן להבין בצורה חד משמעית שאם מתגלות רמות גבוהות של הערכים במסגרת בדיקת דם PSA, הסיכוי לסרטן עולה. לכן, נמשיך לבצע את שאר הבדיקות הדרושות כדי לאשש את המחלה ולבחון אם יש צורך לטפל בה. כיום, יש בדיקות מתקדמות ויעילות הרבה יותר מאלו שהיו בעבר, כשהדוגמה המובהקת היא ביופסיה פיוזן. בדיקות אלו מקבלות חשיבות מכרעת על רקע העובדה שברוב המקרים, סרטן הערמונית מתפתח אצל גברים – אפילו במשך שנים – מבלי שהם חווים תסמינים, או לכל הפחות, מבלי לייחס אותם לאפשרות של גידול סרטני בערמונית.

זכרו, כי כיום ישנם טיפולים יעילים מאוד לסרטן הערמונית בקרב גברים, לרבות טיפול חדשני סרטן הערמונית או טיפול פוקאלי בסרטון הערמונית.

ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.

1 תגובה

תגובות סגורות