טיפול פוקאלי בסרטן הערמונית – כל מה שרצית לדעת

מהו טיפול פוקאלי בסרטן הערמונית?

עד לפני מספר שנים, היו שני סוגים של טיפולים למטופלים החולים בסרטן הערמונית: האחד הוא כריתת ערמונית במלואה בעזרת ניתוח, והשני הוא טיפול בקרינה.
הודות לטכנולוגיות ולחידושים בתחום הרפואה, היום קיים טיפול חדש הנקרא טיפול פוקאלי בסרטן הערמונית. למעשה, מדובר בטיפול שהוא מקומי בסרטן ולא בכל הערמונית, שהתפתח במטרה להקל על המטופל ולהפחית את עוצמת תופעות הלוואי אשר באות לידי ביטוי בטיפולים רדיקליים בערמונית.

איך בעצם מבצעים טיפול פוקאלי בסרטן הערמונית?

ובכן, יש כל מיני דרכים לבצע את הטיפול כאשר ההבדל בין השיטות בא לידי ביטוי באנרגיה שבה בוחרים להשתמש: על פי האנרגיה כך דרך האיפול. אנרגיות מקובלות להרס מקומי של סרטן הערמונית הן: קור (קריותרפיה), חשמל (ננונייף / Irreversible Electroporation), לייזר, HIFU, ושיטה מורכבת הנקראת Vascular Targeted Photodynamic therapy.

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

קריותרפיה

השיטה הוותיקה ביותר לטיפול פוקאלי בסרטן הערמונית מכונה קריותרפיה. מדובר באנרגיית קור להרס תאי הסרטן. כלומר, מחדירים מחט לערמונית עצמה ומקפיאים את האזור בו מצוי הסרטןבצורה מבוקרת, מה שגורם להרס של התאים הסרטניים.

חשמל / ננונייף

שיטה נוספת עם פוטנציאל רב נקראת ננונייף, זהו שם מסחרי של חברת Angiodynamic, למכשיר אשר בעזרת חשמל המועבר בין מספר מחטים גורם לחורים במעטפת התאים, דבר המוביל להרס בלתי הפיך של תאי הסטן (Irreversible Electroporation), למרות שמדובר בשיטה חדשה יחסית היא מראה פוטנציאל רב ונוסתה במגוון של גידולי סרטן כולל סרטן הערמונית, סרטן הכליה, סרטן בכבד וסרטן בלבלב.שיטה זו מביאה להרס תאי הסרטן ללא שינוי טמפרטורה.

טיפול בלייזר

אנרגיה נוספת בה עושים שימוש היא אנרגיית לייזר. ד"ר אורי לינדנר, אורולוג מומחה, פרסם לראשונה בעולם שיטה זו, כאשר עסק במחקר מתקדם בקנדה. בשיטה זו מוחדרים מחטים דקות לערמונית, במחטים הללו מחדירים סיב לייזר ותחת בקרה של MRI  גורמים לחימום של רקמת הסרטן ולמותם. את החימום ההדרגתי מבצעים תחת בקרת MRI.

קיימות עוד מספר שיטות שלא פורטו בהרחבה, אולם גם בהן העיקרון דומה: הרס רקמת הסרטן המתחבאת בערמונית, תוך מזעור הנזק ההיקפי לערמונית.

 

טיפול פוקאלי בסרטן הערמונית

מתי הטיפול נחשב לפתרון אידיאלי?

טיפול פוקאלי בסרטן הערמונית מתאים במצבים בהם הגידול הוא ממוקד ועדיין לא התפשט.

את שיטת הטיפול והעוצמה שלו קובעים רק אחרי שמבצעים ביופסיה של הערמונית, כשהחדשות הטובות הן שהאבחון הפך למתקדם הרבה יותר במהלך השנים. היום, בשונה מבעבר נהוג לבצע את הבדיקה בעזרת טכנולוגיית MRI המסייעת להבין את מיקומו המדויק של הגידול.

את שיטת טיפול המדויקת יש להתאים לכל מטופל בהתאמה אישית בהתאם לממצאי הביופסיה. בחירת השיטה המתאימה ביותר תעשה לאחר ייעוץ עם אורולוג מומחה.

ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.