PSA גבוה -Elevated PSA – על מה הוא מרמז?

סרטן הערמונית הוא המחלה הממאירה השכיחה ביותר בקרב גברים. הסרטן פוקד בעיקר גברים מעל גיל 50, ומגיע לשיאו בגילי 70 ומעלה. חשוב לציין שסרטן הערמונית מתפתח באופן איטי, כך שייתכן מצב בו גם לאחר שנים ארוכות של גידול סרטני בערמונית, לא יהיו תסמינים. עם זאת, תרחיש בו הסרטן גורם לתסמינים גופניים שונים ואף מסכן חיים, הוא בהחלט אפשרי. מהו PSA גבוה?

שאלה שצריכה להישאל, בדומה לכל סוג של סרטן, היא עד כמה אבחון מוקדם של המחלה חיוני להצלחת הטיפול בה. מחקר אירופאי מקיף הדגים כי ניתן למנוע תמותה מסרטן הערמונית על ידי בדיקת סקר לגילוי מוקדם, אך נדרש מספר רב של גברים לסקור על מנת  להציל אדם ממוות בעקבות סרטן הערמונית. לאור המחקר ההמלצה המקובלת של איגוד האורולוגים הישראלי וארגונים בינלאומיים דומים היא להיות עם האצבע על הדופק החל מגיל 50, או מוקדם יותר אם האדם משתייך לקבוצת סיכון. כאן בדיוק בדיקת PSA )  Prostatic Specific Antigen) נכנסת לתמונה.

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

מדד מרכזי: PSA גבוה

בדיקת דם ל-PSA היא בדיקת הסקר לצורך איתור סרטן הערמונית. הבדיקה מיועדת לגלות את רמות חלבון בעל שם זה, המהווה חלק בלתי נפרד מנוזל הזרע ומיועד לשמור על צורתו הנוזלית. החלבון מיוצר ומופרש מתאי בלוטת הערמונית. מכיוון שחלק מזערי ממנו יוצא למחזור הדם, בדיקת דם בסיסית יכולה לספק אינדיקציה לרמות שלו בגוף.

הדבר החשוב ביותר, בהקשר הנוכחי, הוא הממצאים שמקשרים בין ערכי PSA גבוהים לבין סרטן הערמונית. קשה לקבוע מראש מהן רמות תקינות של PSA, ומה נחשב רמות גבוהות, מכיוון שהערכת התוצאות לוקחת בחשבון פרמטרים דוגמת גילו של האדם, גודלה של הערמונית בגופו, ערכים קודמים של החלבון ועוד. הנחה מיושנת קבעה שרמות PSA של עד 4 נג'/מל' נחשבות לתקינות, בעוד שרמות גבוהות יותר דורשות בדיקות משלימות, כיום אנו מתייחסים יותר ל- PSA לפי גיל המטופל וגודל הערמונית ולשינוי של PSA לאורך השנים.

psa גבוה

שימו לב שהקשר בין רמה גבוהה של ערכים אלו לבין סרטן הערמונית קיים פעמים רבות, אבל הוא לא חד משמעי. ייתכן מצב בו גורמים אחרים, שאינם קשורים למחלת הסרטן, יביאו לעלייה ברמת ה-PSA, לעיתים עד לרמה של PSA גבוה מאוד (לדוגמה, גידולים שפירים בערמונית, דלקת בדרכי השתן ועוד). קושי נוסף הוא שאצל רבים מחולי סרטן הערמונית התגלו רמות תקינות של PSA.

נהוג לשלב את בדיקת ה-PSA עם בדיקה של הערמונית באמצעות אצבע, בשאיפה ששילוב הבדיקות יאפשר לקבל מושג למה שקורה בערמונית. אמצעי אבחון נוסף הוא בדיקת ערמונית MRI, שעשויה לגלות ממצאים הדורשים בדיקה נוספת. צורת אבחון חדישה המוצעת בהקשר הזה הוא ביופסית היתוך, באמצעותה ניתן להגדיל בצורה משמעותית את האפשרות לדעת בדיוק מה מצבה של הערמונית.

את הבדיקות יש לבצע גם לאחר האבחון

ברוב המקרים ערכים גבוהים יכולים להצביע על מידת הסבירות של הגבר לסבול מסרטן הערמונית, אולם לא בכך מסתכמים יתרונות הבדיקה. נהוג לבצע בדיקות גם לאחר מכן, בין השאר לבחינת הצלחת הטיפול. כך למשל PSA גבוה לאחר כריתת ערמונית (מעל 0.04 נ"ג/מ"ל) עלול להצביע על כך שנשארה באזור הניתוח רקמה ממאירה או שפירה, או לחלופין שהתפתחה מחלה גרורתית.

ההמלצה של איגוד האורולוגים הישראלי היא לבצע בדיקה זו כל כמה חודשים לאחר הטיפול הראשוני: לאחר שלושה חודשים מתחילת הטיפול וכל שלושה חודשים בשנה הראשונה, ולאחר מכן אחת לכחצי שנה.

ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.