מהי בדיקת ציסטוסקופיה ואיך היא עשויה להציל חיים?
מהי בדיקת ציסטוסקופיה ומה מטרתה?
ציסטוסקופיה היא בדיקה נפוצה המבוצעת על ידי רופא מומחה לתחום. מקור המילה "ציסטוסקופיה" מיוונית, ומשמעותה היא הסתכלות לתוך הכיס: כיס השתן, במקרה זה. מטרת הבדיקה היא לחקור היטב את כיס השתן, כאשר הכניסה לכיס השתן נעשית דרך השופכה (הצינור המחבר בין כיס השתן לחוץ. בגברים השופכה עוברת בפין).
עם השנים, ישנו דחף עז למצוא שיטות לאבחון בעיות רפואיות וביצוע פעולות שאינן פולשניות, אינן חודרניות ולא מפריעות יותר מדי לשגרת החיים, כגון בדיקת CT, או אולטרסאונד. יחד עם זאת, עדיין לא נמצאה אלטרנטיבה יעילה ופחות פולשנית מבדיקת ציסטוסקופיה לגברים. אך אין ספק כי מדובר בבדיקה חשובה ביותר שיש ביכולתה להציל חיים, לא פחות.
מתי מבצעים ציסטוסקופיה?
הפונים העיקריים לבדיקה מסוג זה הם אנשים הסובלים מבעיות בדרכי השתן, וזקוקים לאבחנה רפואית על מנת שיהיה ניתן להתאים טיפול למצבם. המטרה העיקרית של בדיקת ציסטוסקופיה היא לאתר תסמינים ומחלות הקשורים באופן ישיר במערכת השתן והמין, כמו:
- גידול בשלפוחית השתן
- אבנים בדרכי השתן
- היצרות של השופכה והפרעות מכניות נוספות
- הופעה של דם בשתן
- צריבה או דחיפות במתן שתן
- זיהומים חוזרים
איך נעשית הבדיקה?
בדיקת ציסטוסקופיה מבוצעת כאמור בעזרת צינור גמיש עליו מותקנות עדשות וסיבים אופטיים. המצלמה סוקרת את כיס השתן והשופכה, ומספקת תמונת מצב מלאה לגביהם. דרך המכשיר ניתן להעביר אביזרים שונים במטרה לבצע פעולות כירורגיות שונות כמו לקיחה של ביופסיה, כריתה של גידול, הוצאת אבנים ועוד.
בזמן התהליך, המטופל שוכב על גבו תוך שהמכשיר מוחדר לשופכה לכיוון שלפוחית השתן. בזמן שהאורולוג צופה אל תוך צינור השופכה ושלפוחית השתן, כיס השתן מתמלא במים סטריליים שמטרתו לאפשר ראייה טובה יותר.
עקב חוסר הנעימות שעשוי להיות כרוך בבדיקה, ניתן לבצע אותה באלחוש מקומי או לבחור בטשטוש עמוק יותר בחדר ניתוח. הבדיקה נמשכת בממוצע מספר דקות, אם כי היא עשויה להימשך גם כ-20 דקות ויותר אם יש צורך בביצוע פעולות דוגמת ביופסיה או צריבה. למרות שמדובר בבדיקה פשוטה ולא מסובכת, בכל זאת מדובר בהליך כירורגי המבוצע על ידי אורולוג לכל דבר – רופא מומחה ציסטוסקופיה, ליתר דיוק. לכן באותו יום, יכול המטופל להרגיש אי נוחות או צריבה קלה בעת מתן שתן אשר חולפות תוך יום או יומיים.
בנוסף, המטופל עלול לחוש צורך לתת שתן יותר מאשר ברגיל, בשל כיווץ בלתי רצוני של שלפוחית השתן לאחר הבדיקה. במקרים בהם הוצאו אבנים בדרכי השתן או גידולים, יתכן שיופיע דם בעת מתן שתן. לעיתים יש צורך בלקיחת טיפול אנטיביוטי במטרה למנוע התפתחות של זיהומים ודלקות.
בחלק מהמקרים, ניתן יהיה לבצע התערבות נוספת ולטפל בבעיה כבר תוך כדי הבדיקה – בהתאם למצבו הרפואי והפיזי של המטופל.
האם יש צורך בהכנה מוקדמת לצורך בדיקה?
בשונה מבדיקות אחרות, בבדיקת ציסטוסקופיה לגברים אין צורך בצום או בהכנות מיוחדות.
כל מה שצריך לעשות הוא לשכב על הגב למשך מספר דקות ולהרפות את שרירי האגן.
הימים שאחרי הבדיקה
לאחר הבדיקה, יתכן שתחושו באי נוחות, גירוי בשופכה או לחץ בבטן התחתונה, מלווה בתחושה שעליכם לתת שתן בתדירות גבוהה. אך אל דאגה, כל אלו תחושות טבעיות שצפויות לפוג בהדרגה תוך מספר מועט של ימים.
בנוסף, ביום הראשון לאחר הבדיקה, ייתכן ותבחינו בדימום קל במתן שתן, אך גם הוא יחלוף במהירות.
הרגשת העייפות שאתם עלולים לחוות עשויה להיות קשורה בהרדמה המקומית או הכללית. סיבות אפשריות אחרות הן רגישות כלשהי באזור ההזרקה עצמו, חולשה בשרירים, בחילה ואף סחרחורת קלה.
אם התופעות הללו מעוררות בכם לחץ או מתח, תוכלו כמובן להמשיך לנוח בחדר ההתאוששות עד שהרגשתכם הכללית תשתפר.
באילו מקרים יש צורך לפנות לחדר מיון או רופא מומחה באופן מיידי?
לבדיקת ציסטוסקופיה הסיכוי לסיבוכים נמוך ביותר, אך עם זאת יש לזכור שמדובר בפעולה פולשנית. על כן ייתכנו דימום בדרכי השתן או זיהום.
אם אתם סובלים מהופעה של חום למעלה מ – 38 מעלות, אם יש עצירה בעת מתן שתן, אם הכאב בעת מתן שתן הוא עז ואם הדימום רב מדרכי השתן,
יש לפנות באופן מיידי למרפאה בה ביצעתם את הבדיקה או לראות אורולוג מומחה. במידת הצורך יש להגיע למיון לצורך בדיקה ומעקב נוספים.