גידול בשלפוחית השתן – שלבי המחלה וטיפולים

גידול בשלפוחית השתן

גידול בשלפוחית השתן הוא בין הגידולים השכיחים בקרב האוכלוסייה. בין אם המדובר הוא במקרה של גידול שפיר בשלפוחית השתן ועל אחת כמה וכמה כאשר הגידול הוא סרטני, עליכם לאבחן את הבעיה בהקדם ולטפל בה. החדשות המעודדות הן שדרכי האבחון והטיפול השתדרגו פלאים בשנים האחרונות, לעיתים עד למצב בו משאירים את הבעיה לחלוטין מאחור.

קודם כל חשוב להבין איך בדיוק זה קורה ומהי ההשפעה של גידולים בשלפוחית. השלפוחית ממוקמת בחלקה התחתון של הבטן. מדובר באיבר שרירי שדומה בצורתו לבלון ותפקידו לאסוף את השתן. השתן נוצר בכליות, משם הוא עובר בצינוריות (מה שמכונה "שופכנים") ישירות אל השלפוחית. כאשר השלפוחית מלאה נשלחים אותות למוח שגורמים לשריר להתכווץ ולהעביר את השתן החוצה אל מחוצה לגוף דרך צינור השופכה. גידול בשלפוחית השתן נפוץ יותר בקרב גברים לעומת נשים והסיכוי להיווצרותו עולה עם ההתקדמות בגיל.

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

 

גידולים בשלפוחית השתן – הגורמים

  1. עישון – עישון הוא הגורם סיכון המשמעותי ביותר להיווצרות גידולים סרטניים בשלפוחית גם בגברים וגם בנשים. החומרים הכימיים שמכילות הסיגריות נכנסים ישירות למחזור הדם, מגיעים לשלפוחית ומגרים את השכבה הפנימית שלה
  2. חשיפה לחומרים כימיים, לרוב במסגרת העבודה
  3. זיהומים חוזרים בדרכי השתן
  4. אבנים בדרכי השתן, שאינן מטופלות בזמן, עלולות להוביל להיווצרות גידולים בשלפוחית השתן
  5. סוכרת – אנשים הסובלים מסוכרת נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר לחוות גידול בדרכי השתן
  6. גנטיקה

תסמינים עיקריים

התסמין העיקרי שיכול לרמוז ולהחשיד על הימצאותו של גידול או סרטן שלפוחית השתן הוא הופעת דם בשתן. זהו הסימן המשמעותי ביותר והחשוב ביותר, כל אדם הרואה דם בשתן חייב להיבדק בכדי לשלול הימצאות גידול בשלפוחית.

הסימפטום המרכזי השני הוא הפרעות בעת הטלת שתן. תסמין אפשרי נוסף, נדיר אבל קיים בחלק מהמקרים, הוא כאבים בגב או בבטן התחתונה.

שלבי המחלה ושיטות טיפול נפוצות

יש כמה וכמה שלבים למחלה, כאשר הטיפול משתנה בהתאם לשלב בו היא נמצאת ולדרגת החומרה שלה. ברוב המקרים, מגלים את המחלה בזמן וניתן לטפל בה באופן יעיל ולהחלים. התמונה הופכת למורכבת יותר במצבים בהם הגידול מתפשט ועובר לאזורים אחרים בגוף, מה שמביא לכך שהסיכויים להחלמה פוחתים.

כיום, הטיפול הכירורגי – בדמות ניתוח להסרת גידול בשלפוחית השתן – הוא הטיפול היעיל ביותר בתחום. בין האפשרויות הטיפול ניתן למנות כריתה אנדוסקופית של הגידול (כריתה באמצעות מכשיר אופטי דרך צינור השתן) במקרים של גידול אשר לא חודר לתוך שריר השלפוחית, או במקרים פחות שכיחים כריתה של כל שלפוחית השתן. ניתוח מהסוג הזה יידרש לרוב כאשר הגידול אגרסיבי וחודר לשריר השלפוחית.

גידול בשלפוחית השתן

פריצת הדרך בטיפול בגידול בשלפוחית השתן

מ-1989 לא הייתה אף פריצת דרך בצורת ההתמודדות עם גידולים בשלפוחית השתן. כן הופיעו כל מיני טיפולים כימותרפיים אבל הם לא האריכו את תוחלת החיים של המטופלים. בשנים האחרונות צצה גישה חדשנית ופורצת דרך בטיפול בגידולים בשלפוחית השתן. הרי לא רק שמדובר במחלה אלימה מאוד, אלא שהגידול מפתח פעמים רבות עמידות מאוד מהירה לטיפולים הכימותרפיים ורוכש מוטציות בקצב מהיר.

הגישה הזו מגיעה מהמקום של אימונותרפיה. הקו המנחה הוא שמערכת החיסון שלנו אמורה לזהות תאים שאינם תקינים, שהם תאי גידול. תאי הגידול יודעים להסוות את עצמם מחלבונים מסוימים ואז הם נקשרים לתאי מערכת החיסון וגורמים להם להיעדר של פעילות כנגד תאי הסרטן. מדובר בתרופה שמקבלים בצורה של עירוי. בצורה כזו המטפל רותם את המערכת החיסונית של המטופל לזהות את התאים של הגידול שנמצאים בגוף בצורה של גרורות ומעוררים את הגוף להתקיף את הגידול. הטיפול שמתבצע על ידי אונקולוג בעצם עוזר להסיר את ההסוואה הזו ומאפשר למערכת החיסון לראות את הגידול וכך גם לתקוף אותו.

 

ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.