כל מה שרציתם לדעת על כריתת כליה על כל סוגיה

כיצד ומתי מבצעים כריתת כליה?

במקרים בהם מתגלים אצל חולים גידולים בכליה (לרוב, גידולים סרטניים מסוג RCC – Renal Cell Carcinoma), גישת הטיפול המקובלת דוגלת בהסרת הגידול הקיים. במצבים מסוימים, שבהם מדובר בגידול גדול או בגידול הממוקם במקום שאינו מאפשר כריתה ממוקדת של גידול בכליה, תבוצע כריתה רדיקאלית = כריתת כליה שלמה. לעומתם, במצבים בהם גודל הגידול הוא 4 ס"מ ומטה, לרוב, יוסר הגידול מהגוף באמצעות ניתוח כריתה חלקית.

 

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

כריתת כליה חלקית

כריתה חלקית של כליה או כריתה ממוקדת של גידול, מאפשרות לשמור על חלקים בריאים בכליה, מבלי לפגום בסיכויי ההחלמה והריפוי מסרטן. ניתוח כריתת כליה חלקית מוכר גם בשמו הנוסף "ניתוח משמר כליה",  או ניתוח "משמר נפרונים" בדיוק מסיבות אלו.

בניגוד לניתוחים לכריתה מלאה, המשאירים את המנותחים כשהם נאלצים לתפקד באמצעות כליה אחת ויחידה, ניתוח כריתה חלקית מותיר את המטופלים עם יותר מכליה אחת, כשהם מסוגלים לשמר חלק נרחב וגדול יותר מתפקודיה המקוריים של הכליה. את ההחלטה על סוג הניתוח רצוי לקבל ביחד עם אורולוג אונקולוג מומחה.

 

כריתת כליה לפרוסקופית

בחלק גדול מהמקרים בהם נדרשת כריתה חלקית, ניתן גם לבצע את הניתוח באמצעות הליך כירורגי זעיר-פולשני (לפרוסקופיה) – כריתת כליה לפרוסקופית. במהלכו, במקום לבצע חתך אחד ארוך הממוקם בדופן הבטן, יבצע הרופא המנתח שלושה חתכים כשהאחד מבוצע בקרבת טבור המנותח והשניים האחרים ממוקמים באזורי המותן והבטן התחתונה. דרך חתכים קטנים אלה יוחדרו אל גוף המנותח מכשירי הניתוח המותאמים והקטנים ומצלמת הווידיאו. בשיטה זו, נגרם צמצום משמעותי של החתכים הנדרשים (והצלקת שלאחריהם), כמו גם הקטנת הכאבים שחש המנותח לאחר הניתוח וקיצורה של תקופת ההחלמה הנדרשת לו.

כריתת כליה

כריתה חלקית לפרוסקופית

כריתת כליה חלקית לפרוסקופית מקטינה את הכאבים ואי הנוחות לאחר כריתה חלקית של כליה, ובגוף המנותחים נותרות, כעדות למעבר ההליך, צלקות זעירות. הוצאתה של הרקמה הכרותה מחלל הבטן מבוצעת באמצעות הנחתה בשקית ייעודית לכך שמוחדרת לחלל בטן המנותח, והוצאתה מחלל הבטן תוך הרחבת אחד מהחתכים במעט (עד לגודל כ-5-6 ס"מ). כריתה זו מוגדרת ונחשבת, בעיני הרפואה המודרנית של ימינו וכל רופא אורולוג, כהליך יעיל. היא מקצרת את זמן האשפוז הנדרש, מזרזת את ההחלמה למהירה יותר וגורמת למנותחים לפחות כאבים לאחר ביצועה.

ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.