סרטן הכליה: הכירו את סוגי הגידולים, התסמינים והטיפולים

סרטן הכליה

בגוף האדם ישנן שתי כלליות המסננות את הדם ומפרישות את השתן. הכליות ממוקמות בחלקה האחורי של הבטן, משני צידי עמוד השדרה. בין השאר הן אחריות על סינון הדם ואיזון לחץ הדם, איזון רמת המלחים בנוזלי הגוף והפרשת תוצרי פירוק, נוזלים והורמונים. ניתן לנהל חיים תקינים ומלאים עם כליה אחת, אך בהיעדר כליות או במצב של אי ספיקת כליות יש צורך לעבור דיאלזה בכדי לסנן את הרעלים מהדם. כאן בדיוק סרטן הכליה נכנס לתמונה.

הכליות עלולות לסבול מפגיעות שונות, לרבות גידולים. ישנם כמה סוגים של גידולי כליה המאפיינים את סרטן הכליה, שחלקם מתפתחים באיטיות ולעיתים ניתן להסתפק במעקב בלבד. לעומת זאת, ישנם סוגי סרטן כליה אגרסיביים היכולים להתפשט במהירות רבה לאיברים נוספים ולשלוח גרורות.

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

סוגי סרטן הכליה

סרטן הכליה ישפיע בדרך כלל על אחת משתי הכליות של האדם

כ-90% מהגידולים משתייכים לסוג הנקרא "סרטן תאי הכליה" (Renal Cell (Carcinoma, הנחלק כשלעצמו למספר תתי סוגים נפוצים – השכיח שבהם הוא "סרטן תאים בהירים".

גורמי המחלה

  • גיל מבוגר – הסבירות לסבול מסרטן הכליות עולה עם הגיל, כאשר בסיכון מוגבר נמצאים גברים או נשים בני 60 ומעלה
  • מגדר – סרטן הכליה שכיח יותר בקרב גברים
  • עישון – אדם שמעשן שנים ארוכות, ועל אחת כמה וכמה מעשן בכמויות גדולות, ניצב בפני סיכון מוחשי למחלה
  • השמנת יתר
  • לחץ דם גבוה
  • גנטיקה ותורשה משפחתית
  • חשיפה לחומרים כימיים מזיקים, דוגמת פחמי אבן
  • מחלות כליה חמורות (דוגמת אי ספיקת כליות) וטיפולי דיאליזה

סרטן הכליה תסמינים

לרוב גידולי הכליה הם נטולי תסמינים ומתגלים באקראי במהלך בדיקת דימות, לדוגמה אולטרה סאונד בטני המבצעים באופן תקופתי או כשישנו חשד לבעיה אחרת.

בין הסימפטומים שכן עשויים להופיע:

  • כאבים בגב התחתון או במותניים
  • דם בשתן
  • ירידה במשקל, גם מבלי שיש לכן סיבה מוסברת (למשל, אדם שממשיך לאכול בכמויות שאמורות להיות מספקות)
  • חום וחולשה
  • הזעת יתר, בעיקר בלילה
  • ירידה בתיאבון

חשוב להדגיש שתסמינים אלו מעידים ברוב המקרים על מגוון בעיות אחרות הקשורות לכליה ולסביבתה, דוגמת אבנים בדרכי השתן, אולם בכל מקרה יש כאן צורך בבירור מעמיק.

סרטן הכליה

אבחון המחלה

בישראל מאובחנים בכל שנה כ – 600 מקרי סרטן כליה חדשים, לחלקם הגדול מחלה מקומית ומוגבלת. בזכות ההתקדמות הטכנולוגית והרפואית, רובם של מקרי סרטן הכליה מאובחנים בשלב מוקדם וזאת על ידי אמצעי דימות השונים, ביניהם סריקת אולטרה סאונד, סריקת CT וסריקת MRI. בנוסף נהוג לבצע בדיקות דם שונות על מנת להעריך את האופן שבו הכליות והכבד מתפקדים, ללמוד על מדדי הגוף השונים (דוגמת סידן) ועוד.

תהליך האבחון המלא נמשך כיום מימים ספורים ועד למספר שבועות, ומומלץ לו להשתהות איתו. האבחון והטיפול המוקדם על ידי אורולוג מומחה הם חשובים מאוד, שכן זיהוי המחלה בעודה מוגבלת לכליה מגדיל עד מאוד את סיכויי הצלחת הטיפול וסיכויי הריפוי.

צורות המחלה ודרכי הטיפול

כיום, טיפול כירורגי הינו הסיכוי היחיד לריפוי מלא. את סוג הניתוח יש להתאים להיקף הגידול, שלב המחלה, נוכחות בעיות בכליה הנגדית ומידת התפשטות הגידול.

ניתוח לכריתת כליה

הטיפול הניתוחי בסרטן הכליות נחלק לשניים: טיפול בחולים עם סרטן ממוקם וטיפול בחולים במצב של סרטן כליה מפושט, כלומר, סרטן שכבר שלח גרורות. הטיפול היעיל ביותר במחלה שאינה שולחת גרורות הוא כירורגי, בין אם כריתה חלקית של הגוש ומעט רקמת כליה או כריתה מלאה של הכליה. הניתוח הרדיקלי כולל הסרת הכליה הנגועה בתאים סרטניים. כריתה רדיקלית מבוצעת בעיקר כאשר מדובר בגידול גדול או בגידול שממוקם ליד כלי הדם של הכליה. כריתה חלקית של הכליה מבוצעת בגישות ניתוחיות שונות, ניתן לבצעה בניתוח פתוח, ניתוח לפרוסקופי או בניתוח לפרוסקופי בסיוע רובוטי. הניתוח מבוצע כאשר הגידול קטן מ- 4 ס"מ, או כאשר יש חשש שהכליה הנגדית לא בריאה, או כאשר יש חשד לגידולים דו צדדיים. החדשות הטובות הן שבמקרים אלו, סרטן הכליה סיכויי החלמה הם בהחלט משביעי רצון,

כאשר מדובר על סרטן כליה מפושט ששלח גרורות, או לחלופין מופיעות גרורות לאחר הסרה של הגידול המתגלות בעת מעקב שוטף, הרי שהיעילות של הניתוח היא מוגבלת יותר. גידול בכליה אינו מגיב היטב לטיפול כימותרפי או לטיפולי הקרנות ומשום כך, במצב של סרטן מפושט, הכלים הטיפוליים מוגבלים. הטיפול הניתן במצב של סרטן כליה מפושט הינו באמצעות טיפולים ביולוגיים מתקדמים, וכיום אף הוכנסו לסל תרופות אימונלוגיות. שילוב זה נמצא יעיל בהקלה על תסמיני המחלה והאטת קצב ההתקדמות שלה.

טיפולי קריותרפיה

טיפולים נוספים שנמצאו יעילים בגידולי כליה לא גדולים זה טיפולים זעיר פולשניים דוגמת קריותרפיה. טיפולים אלה מבוססים על הקפאה של האיבר הנגוע, ובמקרה הזה כליה, מה שעשוי לחסל את הסרטן. הטיפולים עשויים להחליף ניתוח כריתה חלקית של הכליה, להוריד ולמזער את הסיבוכים הנובעים מניתוח מורכב זה ולסייע לשמר את המקסימום כליה שניתן.

מרכיב חשוב בהתמודדות עם המחלה הינו ההיבט הנפשי. כחלק מהטיפול, חשוב לאפשר לחולה לעבד את משמעות השינוי חיוני להיעזר, לצד הטיפול הרפואי, גם בליווי וסיוע נפשי, שכן האפשרות להתמודד עם המחלה מושפעת גם מההיבט הפסיכולוגי והנפשי.

כליה מורחבת (הידרונפרוזיס)

מצב של כליה מורחבת נוצר כשאר הכליה מתנפחת בשל הצטברות שתן. תפקידה של הכליה הינו לסנן ולהפריש את השתן מחוץ לגוף. מצב של כליה מורחבת נוצר בשל חסימה בכליה או בדרכי השתן ובעיקר בצינור המוביל שתן מהכליה לשלפוחית (השופכן). במצב זה, הכליה מתרחבת ומופיעים תסמינים שונים שהמרכזי שבהם הוא כאבים באזור המותן.

כליה מורחבת נוצרת בשל חסימת דרכי השתן הנובעת מאבן בכליה או מלחץ של איברים אחרים. כתוצאה מחסימה זו, השתן לא מופרש מהגוף בצורה תקינה והכליה מתרחבת. גורם נוסף להיווצרות כליה מורחבת הינו  חסימה מולדת באיזור אגן הכליה, תופעה הנקראת חסימה אורטרו פלבית ( UPJ Obstruction). תופעה מולדת נוספת השכיחה יותר בילדים הינה ריפלוקס – התרחבות הכליה עקב חזרת שתן משלפוחית השתן אל השופכנים. מצב זה עלול ליצור עומס על הכליות ולגרום להתפתחות כליה מורחבת.

ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.