הגורמים והטיפול בהופעת המטוריה – דם בשתן

המטוריה – דם בשתן

המטוריה הינה הופעה של דם בשתן אצל גברים או נשים. הדימום יכול להיות נראה בשתן או מיקרוסקופי ובלתי נראה.
הביטוי לתופעה הינו של שתן  אדום . במידה והדימום הינו מיקרוסקופי, הרי שהשתן נראה תקין, אולם באמצעות מיקרוסקופ ניתן להבחין בכדוריות דם אדומות.

הסיבות להמטוריה

יש סיבות רבות ומגוונות לדם בשתן החל החל מהגדלה טבה של הערמונית, סרטן ערמונית, סרטן כיס השתן, סרטן הכליות, סרטן במערכת השתן, אבנים בשלפוחית, אבנים  בכליות, דלקת בדרכי השתן ועוד..
מסר חשוב לכל אדם החווה דימום בשתן, לא ניתן להזניח את הבעיה, חובה להיבדק על ידי אורולוג מומחה על מנת לאבחן סיבת הדימום ולשלול סיבה מסוכנת.

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

בנשים, התמותה מסרטן השלפוחית גבוה מבגברים שכן הנטיה ליחס את הדימום לבעיות אחרות ולכן, לעיתים קרובות, יש הזנחה רפואית וכאשר מגיעים לאורולוג מומחה לעיתים מאוחר מדי לסייע .

כמה זמן זה יימשך?

משך הדימום אינו מהווה רמז לחומרת הבעיה, לעיתים, דימום קל שנפסק תוך שעות בודדות הוא הסימן היחיד לסרטן אלים בשלפוחית, ולעיתים אבן זעירה שאינה גורמת לתסמינים כואבים עלולה לגרום לדימום ממושך.

הדבר החשוב להבין הוא שדם בשתן מהווה נורת אזהרה ומחייב התיחסות וביקור אצל אורולוג מומחה.

אבחון ובירור אורולוגי

תהליך האבחון מתחיל בווידוא כי מדובר בדימום מדרכי השתן. כאשר מדובר בנשים, לעתים, קיים קושי להבחין בין דימום מדרכי השתן לבין דימום וגינלי. על מנת לאבחן את הבעיה ולשלול דימום וגינלי, יש לבצע בדיקת שתן לכללית ובדיקת שתן לתרבית.
ישנם מצבים בהם שינוי צבע השתן לאדום נובע משימוש בתרופות או מאכילת סלק.
בטרם מתחילים בטיפול, יש לבצע שתי בדיקות שתן  לפחות הכוללות בדיקת שתן לכללית (מחפש דם בשתן, חלבון בשתן, תאי דם לבנים, ניטריטים וכו') ותרבית שתן (מחפש לבדוק אם יש חיידקים בשתן). במידה ותוצאות בדיקת התרבית מעידות על זיהום בדרכי השתן,  יש לטפל אנטיביוטית בחיידק ולאחר סיום הטיפול האנטיביוטי, מתבצעת בדיקת שתן כללית נוספת.

לעולם המצאות דם בשתן אינו תקין ומחייב בדיקה ויעוץ.

תהליך האבחון להמטוריה נקבע בהתאם לפרמטרים של גיל האדם וחשיפה לגורמי סיכון. האבחון והבירור האורולוגי על ידי אורולוג מומחה כולל בדיקת  דימות (סיטי או אולטרסאונד של הכליות ודרכי השתן.( וציסטוסקופיה – הסתכלות לתוך כיס השתן באמצעות מצלמה זעירה.
במידה וקיים חשד שהדימום נובע מגידול, הרי שמתבצעת בדיקה ציטולוגית במטרה לזהות תאים ממאירים בשתן.

המטוריה

המטוריה – אופן הטיפול

דימום בשתן הוא תסמין של מחלה אחרת, האבחון המדויק לסיבה של הדימום והטיפול במחלה שגרמה לתסמין יביאו להפסקת הדימום.

אם מדובר בסרטן בשלפוחית השתן, הסרת הגידול תביא להפסקת הדימום. אם מדובר באבן בכליה, הוצאת האבן תפסיק את הדימום, אם מדובר בסרטן הכליה הוצאת הכליה והסרטן יביאו להפסקת הדימום וכו'.

פנייה לקבלת טיפול ותהליך ההחלמה

המטוריה יכולה להיות חד פעמית או חוזרת. סיבוכים של התופעה יכולים להיגרם בשל הגורם לדימום בדרכי השתן.
כגון: חסימה בשופכן, חסימה בכיס השתן, ובמקרים של דימום בכמויות גדולה, עלול להיווצר חוסר דם.
בכל מקרה של הופעת דם בשתן, גם אם באופן חד פעמי, יש לפנות לרופא. במצבים של הופעת חום, קושי במתן שתן וצמרמורת לצד הדימום בשתן, יש לפנות לרופא באופן דחוף ומיידי.
ברוב המקרים, התופעה חולפת לאחר מספר ימים מהתחלת הטיפול בגורם לבעיה הראשונית המהווה את הסיבה להיווצרות המטוריה.

ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.