הכירו מקרוב את בלוטת הערמונית והסיבוכים שלה

בלוטת הערמונית – תפקידים וסיבוכים אפשריים

בלוטת הערמונית, או פרוסטטה, ממוקמת בין השלפוחית לשופכה (צינור השתן). זו בלוטה שמצויה רק בגברים ובעלת חלק בפוריות הגבר. תפקיד הערמונית העיקרי הוא לייצר חלק מנוזל הזרע, ומכאן שפגיעה בבלוטת הערמונית בגיל צעיר עלולה להוביל לפגיעה בפוריות הגבר. הבעיה היא שבלוטה זו היא לא תמיד "שקטה", ובמקרים רבים כדאי לשים לב לשינויים בה שעלולים להצביע על דבר מה שלילי שמתרחש לו מתחת לפני השטח. הגודל למשל מהווה משתנה עיקרי במשוואה. המשקל הסטנדרטי של הבלוטה הוא כ-20 גרם והיא בקוטר של כ-4-3 ס"מ, אולם באחוז גדול מאד מהגברים היא גדלה עם השנים ואף עלולה לגדול משמעותית. האם יש בכך סכנה? ומה בדיוק אפשר לעשות?

 

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

בלוטת הערמונית

הגדלה טבה של בלוטת הערמונית

הגדלה טבה של הערמונית מאד שכיחה. כך למשל בנתיחות לאחר המוות זיהו שלגברים בגילאי השמונים סיכוי של 88% להגדלה טבה של הערמונית. יש שרואים זאת כחלק מתהליך הזדקנות תקין, אם כי כפי שאסביר בהמשך – חשוב שלא להשלים עם התופעות השליליות והסיכונים הנלווים להגדלה שכזו של הערמונית.

חשוב לציין שאצל חלק מהגברים, ערמונית מוגדלת לא תורגש ולא תגרום להפרעות במתן שתן. עם זאת, אחוז לא מבוטל מהגברים עם הגדלה טבה של הערמונית יסבלו גם מהפרעות במתן שתן, אשר אנחנו נוטים ליחס להגדלת הערמונית.

הגדלה טבה / שפירה

הגדלה של בלוטת הערמונית תהיה ברוב המקרים הגדלה שפירה. חשוב לציין שלא בכל מקרה של הגדלה שפירה יהיו תסמינים, אבל אם יש כדאי לשים לב אליהם.
אילו תסמינים יכולים להיות לערמונית מוגדלת? למשל צורך עז לתת שתן בתדירות גבוהה, קימה לילית לתת שתן (נוקטוריה), זרם שתן מוחלש, טפטוף סופי ועוד. מדובר כאן בתופעות המקשות מאוד על הגבר ועלולות לגרום לו נזקים בריאותיים בטווח הקצר או הארוך.

הזכרנו קודם לכן את השפעתה של בלוטת הערמונית על פוריות הגבר, ויש להגדלה שלה היבט נוסף שכדאי להזכיר: יחד עם הפרעה מתגברת במתן שתן עלולה להופיע הפרעה בזקפה, המשבשת מטבע הדברים את חיי המין של הגבר ועלולה לפגוע בפוריות שלו.

אבחון בלוטת הערמונית

בלוטת הערמונית נמצאת באגן וקדמית לרקטום, מה שאומר שניתן לזהות אותה ולאבחן אותה גם בבדיקה גופנית: בהחדרת אצבע דרך הרקטום ניתן למשש את החלק האחורי של הערמונית. בדיקה רקטלית תאפשר במקרים רבים להעריך את גודל בלוטת הערמונית והמרקם שלו. זוהי בדיקה ממש לא נעימה, אבל מנגד לא כל כך נוראית כמו השם שיצא לה.

בדיקה נוספת שאפשר לעשות היא בדיקת אולטרסאונד שגם היא תיבחן את גודל הבלוטה ואת יכולת השלפוחית להתרוקן באופן מלא לאחר מתן שתן. ה"דור הבא" והמתקדם של אבחון הבעיה הוא ציסטוסקופיה, שיטה המשלבת למעשה בין אולטרה סאונד לבין MRI ובכך מאפשרת להתבונן באזורים פנימיים אלו בצורה יסודית ומדויקת יותר.

טיפול בערמונית מוגדלת

גם אם אתם סובלים מבעיות בבלוטת הערמונית, ובכלל זה הגדלה שלה, אין סיבה להיכנס לפאניקה. יש כיום מגוון רחב של טיפולים להגדלה טבה / שפירה של הערמונית, והנה כמה מהם.

  • שינוי אורך החיים – בין היתר הימנעות משתיה מרובה לפני השינה, הפחתה באלכוהול וקפאין או ירידה במשקל. שינויים אלו עשויים לשפר את איכות החיים והבריאות שלכם בלי קשר למצבה של הבלוטה
  • טיפול תרופתי –  יש מגוון רחב של תרופות שמקלות על תסמינים אורינרים הנובעים מהגדלה טבה של הערמונית. קבוצת התרופות הראשונה אשר ניתנה להגדלה טבה של הערמונית, ואשר נתגלתה על ידי אורולוג ישראלי (ד"ר קיין), היא משפחת חסמי אלפא. קבוצת תרופות נוספת וחדישה יותר מונעת הפיכת טסטוסטרון לדה הידרו טסטוסטרון בערמונית, ונקראת מעכבי חמש אלפא רדוקטאז, קבוצה שלישית מונה מעכבי חמש פוספו דה אסטרז, תרופות שניתנות באופן תדיר להפרעת אין אונות
  • ניתוח ערמונית – קיימים סוגים רבים של ניתוחים להגדלה טבה של הערמונית, ניתוחים פתוחים, וניתוחים סגורים / אנדוסקופיים כולל כריתת ערמונית דרך השופכה TURP, נידוף הערמונית בלייזר ירוק PVP, נידוף הערמונית בסילון מים REZUM ועוד. לכל שיטה יתרונות וחסרונות, ובטרם קבלת החלטה על דרך ניתוחית רצוי להיוועץ עם אורולוג מומחה.

סרטן הערמונית

סרטן בלוטת הערמונית מתגלה בדרך כלל בעקבות בדיקת PSA (בדיקת דם) המציגה ערכים מוגברים או בדיקה ידנית חשודה, לאחר מכן יש לאמת את החשד של האורולוג ויש לבצע ביופסיה של הערמונית. יש סוגים שונים של ביופסיות ערמונית, ניתן לקרוא בהרחבה על ביופסיית היתוך באתר.

כאשר הביופסיה חיובית, כלומר יש תאים סרטניים בערמונית, יש לשקול יחד עם אורולוג אונקולוג צורך בטיפול וסוגים שונים של טיפול. לסרטן הערמונית יש טיפולים שונים החל מניטור פעיל, המשך בטיפולים פוקאליים יעילים דוגמת קריותרפיה או נאנונייף, המשך בכריתה של הערמונית (רובוטית או פתוחה) או טיפולי קרינה (חיצונית או פנימית) ועוד. טיפול מקובל נוסף על ידי אורולוג פרטי הוא טיפול אשר מוריד את רמת הטסטוסטרון ובכך "מרעיב" את הגידול. לעיתים ניתן לשלב בין כמה סוגי טיפולים, הן משדות המשחק של הרפואה הקונבנציונלית והן מרפואה משלימה, שילוב שעשוי להפוך את הטיפול הכוללני ליעיל יותר, להקל על המצב ולקצר מעט את תהליך הטיפול.

חשוב מאוד שגברים, בעיקר בגיל מבוגר באופן יחסי, יהיו עם האצבע על הדופק ויכירו את הסיכונים המזוהים עם בלוטת הערמונית בכלל וערמונית מוגדלת בפרט. בכל מצב בו יש תסמין כמו אחד מאלו שהוזכרו כאן, יש לבדוק את בלוטת הערמונית על מנת לקבל תשובה לגבי גודלה, מצבה וסיבוכים שעלולים להופיע בה. אורולוג אונקולוג צריך לוודא שההגדלה היא שפירה ולא ממאירה וצריך כמובן גם לטפל בבעיה. הטעות הכי גדולה שתוכלו לעשות היא לחיות איתה ולסבול.

ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.