דם בשתן אצל גברים: משמעויות, סימנים וטיפולים

דם בשתן עלול להופיע אצל גברים ונשים כאחד. המכנה המשותף אצל רבים מהם הוא שכאשר הם שמים לב להופעה של דם, מכל סיבה שהיא, נוצרת אצלם תגובה אוטומטית שלילית כדוגמת פחד או לחץ עקב הפחד שמדובר בתסמין למחלה (לעיתים זה נכון, אך לא תמיד). במאמר הבא נתייחס למאפיינים של דם בשתן אצל גברים, הידוע גם בתור "המטוריה" ("Hematuria"). מדובר על תופעה נפוצה הגורמת לפגיעה באיכות החיים של הגבר ועלולה להצביע על בעיות קיימות או עתידיות, אולם, מצד שני היא ניתנת לאבחון מדוייק ולפתרון יעיל ע"י אורולוג מומחה.

דם בשתן אצל גברים: יכול להיות גם ללא כאבים

ראשית, יש להבין שישנם שני סוגים של דם בשתן:

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים
  1. המטוריה מקרוסקופי: מצב בו קיים שינוי של הגוון בשתן, הנצבע באדום, בצהוב או בחום. לעיתים קרובות מבחינים בקרישי דם בשתן אצל גברים.
  2. המטוריה מיקרוסקופי: במקרה זה, רק בבדיקת שתן המתבצעת במיקרוסקופ ניתן לראות שיש כדוריות דם אדומות.

לשתי הקבוצות הללו של דם בשתן אצל גברים יש תתי קבוצות, אשר היריעה כאן קצרה מלפרט, כאשר כל קבוצה מלווה בתסמינים אחרים. על מנת לרדת לעומקו של עניין, יש להגיע לבדיקה ולקבל ייעוץ אצל אורולוג מומחה. כאשר מדובר בדם מקרוסקופי ללא כאב, הדבר מחייב בירור מעמיק ומלא במטרה לשלול סרטן בשלפוחית השתן. לעומת זאת, כאשר יש כאב במצב של דם מיקרוסקופי, זה סימן מחשיד לדלקת, אבנים או זיהום בדרכי השתן.

במקרה של דם בשתן אצל גברים, אסור להזניח את הבעיה או להתעלם ממנה, גם אם כעבור פרק זמן מסוים מבחינים כי אותו דימום בשתן לכאורה חולף או אינו כרוך בכאבים. דם בשתן אצל גברים עלול לגרום למגוון סיבוכים כדוגמת חסימת דרכי השתן. בנוסף, ייתכן שהוא מצביע על מחלה חמורה, לרבות סרטן ולכן ההמלצה בקרה זה היא ברורה, והיא לפנות לאורולוג מומחה ולהיוועץ בהמשך טיפול ובירור.

 

דם בשתן אצל גברים

דם בשתן אצל גברים: סיבות

יש מגוון רחב של סיבות שיכולות לגרום להופעה של דם בשתן גברים, ביניהן:

  • סרטן בכיס השתן או לאורך מערכת השתן: הדבר החשוב ביותר לשלול בנוכחות דם בשתן גברים זה האם יש גידול סרטני בשלפוחית השתן או לאורך מערכת השתן (בתוך המערכת המאספת של הכליות וצינורות השתן). אם מדובר במצב של זיהום בדרכי השתן, הרי שהבעיה תהיה לרוב נקודתית ותיפתר לאחר היעלמות הזיהום.
  • סרטן הערמונית: לעיתים התסמין הראשון של סרטן הערמונית הוא דם בשתן לגבר, בין אם מדובר על דם גלוי או דם סמוי בשתן.
  • מחלת אבנים בדרכי השתן: אבנים בכליות, בצינורות השתן (שופכנים) או בשלפוחית, עלולים לגרום להתרחשות דם בשתן אצל גברים, בין אם מדובר על דם גלוי או סמוי. לעיתים התהליך יהיה מלווה בכאב.
  • דלקת בכליות, דלקת בשופכה, דלקת בבלוטת הערמונית או דלקת בשלפוחית השתן: קיימים כל מיני חיידקים ונגיפים היכולים להוביל להופעה דם בשתן אצל גברים אשר מרגישים כאבים בעת מתן שתן, כאבים בבטן התחתונה או צורך דחוף במתן שתן בנוסף להופעה של הדם. במקרים אלו הם חייבים להיבדק, ולרוב תותאם להם תרופה אנטיביוטית מתאימה.
  • חבלה או נפילה: פגיעה טראומתית יכולה לבוא לידי ביטוי באמצעות דם בשתן אצל גברים הנובע כתוצאה מדימום פנימי.
  • ערמונית מוגדלת: יכולה לגרום להתרחשות דם בשתן אצל גברים.
  • סרטן: סרטן בכליות, וכאמור סרטן שלפוחית השתן או גידול בשלפוחית השתן, עלולים להוביל להופעה של דם.
  • מחלות כליה: מחלת כליה איננה מלווה בתסמינים בולטים, ולכן הרבה פעמים הסימן המובהק להופעה שלה הוא דם בשתן. יש להדגיש כי מחלות מהסוג הזה מאובחנות בדרך כלל אצל נפרולוג.

יחד עם זאת, יש לציין ששתן אדום אינו מצביע בוודאות על דם בשתן אצל גברים או נשים, והוא עלול להיות אדום גם בתרחישים אחרים, חלקם טבעיים לחלוטין, דוגמת אכילת סלק או נטילת תרופות מסוג מסוים. גם אם מדובר בדם, הוא עשוי שלא להיות מסוכן במיוחד או להעיד על דבר מה יוצא דופן. דוגמה מצויינת היא צעירים אצלם הדם מופיע באופן חד פעמי לאחר ביצוע מאומץ מדי של פעילות גופנית. לכן, חשוב להיות עם האצבע על הדופק, אך לא בהכרח להיכנס לפאניקה.

דם בשתן לגבר: מה לעשות?

הדבר החשוב ביותר שיש לעשות כאשר מזהים דם בשתן אצל גברים או שינוי בגוון השתן הוא לגשת לרופא המשפחה ולקבל הפניה לביצוע בדיקת שתן: בבדיקה זו יופיעו במקרים אלו מדדים של כדוריות דם אדומות בשתן. בדרך כלל ההמלצה היא לבצע את הבדיקה פעם או פעמיים נוספות, כולל בדיקת תרבית, וזאת במטרה לוודא שהממצאים שלה אכן מדוייקים.

אם הבדיקה איננה תקינה או אינה מספקת תשובה חד משמעית, ממשיכים עם בירור אצל אורולוג מומחה אשר שולח את הנבדק לבדיקת הדמיה כדוגמת בדיקת סי טי או בדיקת אולטרסאונד, הן של הכליות והן של דרכי השתן. בנוסף, יש לבצע בדיקת ציסטוסקופיה ובדיקה ציטולוגית במטרה להתבונן בשופכה ובשלפוחית השתן ולחפש ממצאים חשודים דוגמת גידולים.

טיפול במקרים של דם בשתן אצל גבר מושפע מהמאפיינים האישיים של המטופל, מסוג הבעיה ומדרגת החומרה שלה. בחלק גדול מהמקרים, הקו הראשון של הטיפולים הוא תרופות אנטיביוטיות, אותן יש ליטול כמובן על פי הנחיות האורולוג באופן מדוייק. לעיתים, וגם כאשר הטיפול אינו מועיל, מבוצעים הליכים פולשניים יותר במסגרת ציסטוסקופיה כדוגמת צריבת האזור המדמם או איטום שלו. ישנן פעולות פולשניות החייבות להיעשות באופן מיידי כאשר מדובר על דם בשתן אצל גבר על מנת למנוע פגיעה ואף סכנת חיים, ודוגמה מובהקת לכך היא חסימת דרכי השתן עקב כדוריות הדם האדומות. חסימה זו דורשת ביצוע צנתור ושטיפה יסודית של השלפוחית. הפתרון עשוי להיות מותאם לגורם של הבעיה, והוא יכול להיות למשל ריסוק אבנים בכליות או כריתת גידול סרטני.

ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.