תסמינים לסרטן הפרוסטטה ומתי לנתח

לא בהכרח מה שחשבתם – ניתוח פרוסטטה מוגדלת

הגידול הסולידי הכי שכיחם בקרב גברים הוא סרטן הערמונית. תסמינים של סוג גידול זה נחשבים למעט בעיתיים משום שבשלבים המוקדמים של המחלה הגידול לא גורם להופעה של תסמינים וגם אין לכך שום סימן חיצוני. לכן קשה לענות על השאלה אם יש תסמינים לסרטן הפרוסטטה ובוודאי מתי נדרש ניתוח פרוסטטה, וכפועל יוצא מכך גברים רבים עדיין לא מגיעים לבצע בדיקת פרוסטטה ואבחון לגילוי מוקדם.

הגידול גדל ומתפתח בצורה איטית כאשר התסמינים עצמם יכולים להופיע גם אחרי 10 שנים שהוא כבר קיים בגוף.
לכן, לאנשים עם היסטוריה משפחתית של סרטן בערמונית או סרטן בשד, ממליצים  להיבדק בגילאים מוקדמים יחסית במטרה לשלול את המחלה ולהיות במעקב אצל אורולוג מומחה לאורך השנים.

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

פרוסטטה תסמינים – בשלבים מתקדמים יותר של המחלה

  1. קושי בעת מתן שתן.
  2. עלייה בתדירות מתן השתן (לרוב בשעות הלילה).
  3. כאבים בזמן מתן שתן.
  4. דם בשתן.
  5. בשלבים מתקדמים של המחלה עלול להיווצר כאב בעצמות, כאבים בשרירי הגב, באגן או בירכיים.

סרטן הפרוסטטה תסמינים

מה גורם להיווצרות של סרטן הערמונית ומתי נדרש ניתוח להסרת הערמונית

לפני שנתאר את הגורמים למחלה, חשוב להבין קצת איך הפרוסטטה בנויה.
אז מדובר בעצם באיבר שקיים רק בגוף הזכר.

פרוסטטה או בשמה העברי בלוטת הערמונית, היא בלוטה בגודל של אגוז והיא אחראית על ייצור חלק מנוזל הזרע. צורתה כערמון (האגוז) ולכן היא נקראה בלוטת הערמונית.
הערמונית מייצרת חלבון הנקרא PSA ( אנטיגן ספציפי לערמונית). חלבון זה מצוי בריכוז גבוה מאד בנוזל הזרע ובריכוז נמוך בדם.

גורמי סיכון לחלות בסרטן הערמונית:

  • עם העליה בגיל, עולה השכיחות לחלות בסרטן ערמונית. בעבר, רוב המקרים אובחנו אצל גברים בגיל 65 ומעלה, כיום ניתן לזהות ירידה בגילאים של מאובחנים וניתן לראות גברים רבים בגילאי חמישים אשר אובחנו עם סרטן הערמונית.
  • רקע גנטי ומשפחתי – מדובר בגורם מובהק. כלומר ככל שיש יותר גברים במשפחה שחלו במחלה, כך הסיכוי לחלות עולה., קיים גם קשר לגנים הקשורים למחלת השד BRCA
  • תזונה – מחקרים הראו קשר חלק בין תזונה לסיכון לסרטן הערמונית.

 

תסמינים של סרטן הערמונית – איך בודקים האם הסרטן קיים?

בראש ובראשונה מגיעים לרופא משפחה או אורולוג שיבצע אבחון לסרטן הערמונית, ויבדוק את מצב הבריאות הכללי, גם אם כלל אין שום רמז או תסמינים לסרטן הפרוסטטה, כמו למשל פרוסטטה מוגדלת.
במידה והרופא יחשוד שמדובר בסרטן הפרוסטטה הוא יבצע שתי בדיקות בסיסיות: בדיקה רקטלית ובדיקת PSA.

המיקום של הפרוסטטה בסמוך לרקטום, מאפשר לרופא לבדוק אותה. הגדלה שפירה של הערמונית מעידה על תחושה חלקה, הגידול קשה יותר.

בדיקה זו איננה מספיק ולכן הרופא שולח לבדיקה נוספת בה לוקחים דגימת דם המראה את ריכוז ה- PSA בדם, אותו חלבון שדיברנו עליו קודם לכן.
ברוב המקרים הריכוז של חלבון ה- PSA אצל מטופלים עם חשד לסרטן פרוסטטה גבוה.

יחד עם זאת, מידע זה אינו מספיק ובמידה ורמת ה- PSA אכן גבוהה, יתבקש המטופל לקבוע תור אצל מומחה אורולוג לבדיקות נוספות ביניהן בדיקת אולטראסאונד טרנס רקטלי, ביופסיה בפרוסטטה ובדיקות דם נוספות.

בכל מקרה של חשד לגבי התסמינים או הגורמים שתוארו לעיל, מומלץ לפנות לרופא המשפחה או לאורולוג מומחה המתמחה בסרטן הערמונית. קיראו על המכשיר המהפכני ננו נייף לערמונית.

מהי פרוסטטה מוגדלת?

כשבלוטת הערמונית גדלה לתוך הצינור שמוביל את השתן מהשלפוחית – מצב זה קרוי פרוסטטה מוגדלת. ללא טיפול או ניתוח פרוסטטה מוגדלת עלולה לחסום את מעבר השתן החוצה. כאשר ההגדלה של הערמונית נמצאת שפירה, זלא מדובר במצב סרטני. ערמונית מוגדלת מתרחשת בדרך כלל מעל גיל 35 אצל גברים והתסמין הנפוץ ביותר למצב של פרוסטטה מוגדלת הוא קושי במתן או צורך לתת שתן בתדירות גבוהה ללא יכולת להתאפק, התרוקנות לא מלאה במתן שתן וכיוצא באלה. הטיפול היעיל לערמונית מוגדלת הוא לקיחת תרופות.

 

פרוסטטה טיפול טבעי – האם קיים דבר כזה?

כשמדובר על פרוסטטה מוגדלת טיפול טבעי הוא משהו שרבים מחפשים כדי להמנע מטיפול תרופתי וניתוחים. מחקרים לא מעטים נעשו בנושא התזונה כטיפול טבעי לערמונית מוגדלת, ובעיקר למניעת המצב. נמצא כי הקפדה על משקל תקין ומניעת השמנה עשויים לסייע לתסמיני השתנהעם זאת מעבר לשינוי קל שניתן להשיג לא נמצאו טיפולים טבעיים שהשפעה שלהם על הפרעות ההשתנה גדולות מהשפעה של אינבו (פלצבו).

ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.