סרטן בשלפוחית השתן: מה חשוב לדעת והאם ניתן להחלים?
כשמדברים על סרטן בקרב גברים, רוב האנשים מעלים לנגד עיניהם את סרטן הערמונית, ובצדק גמור: מדובר בסרטן הצפוי לתקוף בסופו של דבר את הרוב המוחלט של הגברים המגיעים לגיל מסוים. יחד עם זאת, ישנם סוגי סרטן אחרים שצריך לתת עליהם את הדעת. כך למשל, סרטן שלפוחית השתן הוא הרביעי בשכיחותו בקרב גברים, והוא פוגע בעיקר באוכלוסייה המבוגרת. למרות שהמחלה עלולה לתקוף גם נשים, היא שכיחה בערך פי ארבעה בקרב גברים. בשנת 2018 למשל אובחנו בישראל 1,755 חולים חדשים במחלה, 1,447 מתוכם (כ-82.5%) גברים ו-308 (כ-17.5%) נשים.
סרטן שלפוחית השתן: מאפיינים עיקריים
שלפוחית השתן ממוקמת בחלקה התחתון של הבטן והתפקיד שלה הוא לאגור ולאסוף את השתן המועבר לכליות. במאמר הבא נציג בפניכם את הגורמים להופעה של סרטן, הסימפטומים המסייעים לזהות אותו בזמן, הבדיקות ותהליך האבחון, הטיפול וההחלמה מהמחלה.
סרטן בשלפוחית השתן מהווה מצב בו התאים באיבר זה מתרבים ללא בקרה, ולמעשה אינם "נשמעים" להוראות הגוף. התרבות זו יוצרת נזק לרקמה ומביאה לפציעתה, ולכן ברוב המקרים של סרטן שלפוחית השתן סימפטומים צפויים כוללים דימום בשתן, צריבה בעת מתן השתן, דחיפות ותכיפות במתן שתן. במידה ואתם סובלים מאחד או יותר מתסמינים אלו, קבעו בהקדם פגישה עם אורולוג על מנת לעבור בירור מקיף ואבחון.
ברוב המוחלט של המקרים (כ-95% על פי נתוני משרד הבריאות) מקור סרטן הערמונית הוא בתאי הציפוי המקיפים את שלפוחית השתן. המזל הגדול של המחלה הזו, הוא שברוב המקרים מדובר במחלה שטחית מקומית, והגידול גדל לתוך חלל כיס השתן. בנוסף, ככל שחולפות השנים גדל מספר האבחונים בשלב מוקדם יחסית וקטן מספרם בשלבים מאוחרים, גרורתיים – בין אם עקב שיפור שיטות האבחון, הגדלת המודעות למחלה או כל סיבה אחרת. לכן, ניתן בהחלט לטפל בה באמצעות הסרה כירורגית פשוטה. אם הגידול הסרטני הוא בעל מימדים גדולים, או שלחילופין הוא מתפשט לאזורים אחרים בגוף, זה כבר סיפור אחר.
ברמה הכללית, סוג זה של סרטן מתחלק לשתי קבוצות עיקריות:
- סרטן לא חודרני לשכבת השריר: מופיע אצל כ-70% מהמטופלים. הטיפול הוא כריתה מקומית של הנגע ולאחר מכן שטיפה של כיס השתן עם חומר מיוחד
- סרטן החודר לשכבת השריר: סרטן זה מאפיין כ-20% מהמטופלים. הפתרון בחלק גדול מהמקרים הוא לבצע כריתה רדיקלית של כיס השתן: אצל גברים זוהי כריתה מלאה הכוללת את הערמונית, ואצל נשים הרבה פעמים יש צורך לבצע כריתה של הרחם והשחלות. בנוסף לכריתה של כיס השתן, מנקים את כל הבלוטות האזוריות ומבצעים הטיית שתן. בחלק מהמקומות בישראל ובעולם מבצעים ניתוח בשיטה הרובוטית כאשר ההחלמה היא הרבה יותר מהירה ויש פחות צורך בתוצרי דם. ניתן להשיג תוצאות טובות גם בניתוח פתוח וזה תלוי מטופל .
סרטן שלפוחית השתן גורמי סיכון
סרטן בשלפוחית השתן שכיח בעיקר בקרב גברים, והוא הרבה פעמים מופיע אצל אנשים עם היסטוריית עישון (כמובן שגם נשים).
גורמי סיכון נוספים להופעה של סוג זה של סרטן יכולים להיות קשורים לחשיפה לחומרים כימיים במקום העבודה, היסטוריה של הקרנות ודלקות חוזרות בדרכי השתן. למחלה בסיס גנטי, כאשר אנשים שבמשפחה שלהם יש היסטוריה של המחלה, נמצאים בקבוצת סיכון מוגבר לחלות בה.
סרטן שלפוחית השתן תסמינים
כאמור, במקרה של סרטן שלפוחית השתן תסמינים עיקריים קשורים בשתן עצמו, כאשר התסמין הבולט ביותר של סרטן זה הוא דם בשתן. אם זיהיתם כי יש לכם דם בעת מתן שתן או אתם חושדים בכך (דם בשתן עלול להיות סמוי), מדובר בנורת אזהרה אדומה המחייבת לגשת מיד לרופא המטפל או לאורולוג, ולבצע מספר בדיקות חשובות. כמובן, שהימצאות הדם אינה מעידה בהכרח על סרטן בשלפוחית השתן. חשוב להבין, כי יש מספר דברים שיכולים להוביל להופעה של דם בשתן וחלקן אינם מסוכנים, כמו אבנים בדרכי השתן, דלקת או זיהום בדרכי השתן, וכמו כן, גידול שפיר של הערמונית. כל אלו הן בעיות שכיחות ביותר הנחשבות קלות יחסית לטיפול, ובכל זאת זה מחייב בדיקה, במיוחד בקרב מעשנים, וזאת משום שאחוז גבוה מהם חולים במחלה.
בהמשך לכך, על הסרטן עלולות להעיד בעיות אחרות הקשורות במתן שתן: תחושת צריבה לא נעימה, או לחלופין שינויים בתדירות מתן השתן (בדרך כלל עלייה בדחיפות ובתכיפות מתן השתן). בחלק מהמקרים, כאשר מדובר בשלביה המתקדמים של המחלה, היא נחשבת לאגרסיבית, מתפשטת מהר, ויש לה אחוזי תמותה גבוהים. לכן, יש צורך לטפל במחלה בצורה אגרסיבית לפני שהיא גדלה למימדי ענק.
אבחון המחלה
אבחון סרטן שלפוחית השתן נחשב באופן יחסי למשימה מורכבת, וזאת על רקע העובדה שאין בנמצא בדיקת סינון שיכולה לגלות באופן יעיל את המחלה בקרב חולים מבלי שיופיעו תסמינים. בראש ובראשונה, חשוב לבקר אצל אורולוג מומחה. אם כל הממצאים חשודים ולא תקינים ואין סימנים של דלקת, ממשיכים ומשלימים את הבדיקות על מנת לשלול דלקת בדרכי השתן.
כאשר הבעיות לא חולפות, יש מקום להמשך בירור. כדי לאתר סוג זה של סרטן, משתמשים פעמים רבות בבדיקות הדמיה כמו סי טי או בדיקת אולטרה סאונד, ועושים זאת בין השאר במטרה לבדוק האם מדובר באבנים או בגוש בכיס השתן. כמו כן, חשוב לבצע בדיקת שתן כדי לזהות את כמות השתן. האבחון היעיל ביותר מתבצע באמצעות בדיקה הנקראת ציסטוסקופיה, המשלבת למעשה בין CT לבין אולטרה סאונד. בבדיקה זו מחדירים צינורית קטנה לתוך שלפוחית השתן ובקצה, אשר בקצה שלה יש מצלמת וידיאו, סיב אופטי ואור. במהלך הבדיקה מבצעים סריקה של חלל שלפוחית השתן, ובאמצעות כך למעשה בודקים האם יש או אין נוכחות של גידול בתוך שלפוחית השתן. הבדיקה נחשבת למהירה וליעילה במיוחד.
איך מטפלים בסרטן בשלפוחית השתן?
שלב הטיפול הראשון בקרב מרבית החולים יכלול כריתה אנדוסקופית של גידול בשלפוחית השתן. במהלך הפעולה, אותה מבצעים בחדר הניתוח תחת הרדמה כללית או הרדמה ספינלית, מוחדר אל תוך שלפוחית השתן דרך הפתח הטבעי שלה, מכשיר, באמצעותו כורתים את הגידול הסרטני בשלפוחית השתן. מטרת הניתוח כפולה:
- אם הדבר אפשרי, הניתוח מיועד להסיר את הגידול באופן מלא
- שליחת החומר שהוצאנו לביופסיה ולפתולוגיה, במטרה לבדוק את ההיסטולוגיה של הגידול. מטרה זו תסייע לנו לקבוע את המשך הטיפול בחולה
ביומיים הראשונים לאחר הניתוח, שוהה המנותח בבית החולים למטרת מתן שתן, כשהוא מחובר לצנתר קתטר. חשוב לציין, כי מרבית הגידולים של סרטן זה הם שטחיים, שלפוחית השתן הם גידולים שטחיים ובמקרה ואכן מדובר בגידול כזה, אפשר להציע לחולה טיפול שמרני. הטיפול יכלול ציסטוסקופיות חוזרות במרפאה על מנת לאבחן ולבדוק האם הגידולים חוזרים על עצמם.
לפעמים, יש צורך להוסיף טיפול בשטיפות של תרופות לתוך שלפוחית השתן על מנת למנוע חזרה או התקדמות של המחלה. במצבים של סרטן פולשני, יש צורך בפתרון ניתוחי.
שימו לב, שכאשר הוסרה השלפוחית באופן מלא, יש למצוא פתרון חלופי להטלת השתן. זאת, ניתן יהיה לעשות בין השאר בעזרת פתח בדופן הבטן, אליו מחברים שקית, או על ידי שיחזור השלפוחית. שלפוחית משוחזרת נוצרת מלולאת המעי של החולה עצמו, וניתן לחבר אותה לשופכה הטבעית של החולה. במצבים אלה יטיל החולה שתן באופן טבעי.
טיפול חדשני בסרטן שלפוחית השתן
אמנם סוג זה של סרטן נחשב לנפוץ ביותר כבר לאורך שנים, אך עד היום, אפשרויות הטיפול היו רחוקות מלהשביע רצון, וזאת בשל מספר סיבות: ראשית כל, כאשר מדובר בסרטן גרורתי, התרופות הקיימות אינן ספציפיות לתאים הסרטניים, גורמות לתופעות לוואי רבות, ויעילותן אינה גבוהה. הדבר השני הוא, שגם כאשר מדובר בגידול שאינו גרורתי, הנזק הגדול לרקמה בהסרתו גורם לתהליך החלמה ארוך עם סבירות גבוהה לסיבוכים. מכאן, עלה הצורך במציאת טיפולים יעילים יותר, ואנחנו יכולים לומר כי טיפול חדשני בסרטן שלפוחית השתן כבר קיים והוא נחשב ליעיל מאוד.
למעשה, כיום ניתן למצוא שני טיפולים חדשניים ביותר, שכדאי מאוד לדעת עליהם לאחר אבחון סרטן בשלפוחית השתן:
- טיפול בהקפאה: טיפול בסרטן שלפוחית השתן כולל את הוצאת הנגע הסרטני מהשלפוחית בהליך כירורגי (בדרך כלל אנדוסקופי), ושליחתו לפתולוגיה לדירוג החודרניות שלנו, כלומר, האם הוא גרורתי. שיטה זו גורמת לאובדן תפקוד של הרקמה הבריאה של שלפוחית השתן, ומותירה את חותמה גם לאחר מכן, תוך פגיעה באיכות החיים. השיטה החדשה מתבצעת גם כן בשיטה אנדוסקופית, רק שלאחר לקיחת דגימת הביופסיה, לא מוציאים את הרקמה הסרטנית מהגוף, אלא מקפיאים ומייד מפשירים אותה. פעולה זו גורמת להרס הרקמה החולה מבלי לגרום לנזק לרקמה הבריאה. טיפול זה משמש כיום עבור מי שסובל מהגדלה שפירה קטנה בערמונית, וללא צורך לעבור ניתוח ערמונית מורכב.
- סרטן שלפוחית השתן טיפול ביולוגי: לאחר שמוציאים את הגידול הסרטני בשלפוחית השתן, או מקפיאים ומפשירים אותו בשיטה החדשה, עדיין קיים החשש שמא תאים סרטניים יהיו נוכחים ברקמה ויאיימו לפרוץ מחדש. הדבר חמור עוד יותר כאשר בדיקת הגידול מראה כי הוא גרורתי, וכי קיים סיכון להתפשטות גרורות ברקמות אחרות בגוף. מסיבה זו, מקובל להתחיל אצל מטופלים עם סרטן שלפוחית השתן טיפול כימותרפי, אך למרבה הצער, מטופלים רבים אינם מצליחים לעמוד בתופעות הלוואי החמורות של הטיפולים שהוצעו עד כה. הטיפול החדש המוצע כיום מתאים הן עבור גידולים גרורתיים, והן עבור כאלה שאינם גרורתיים, והוא כולל שימוש בתרופה כימותרפית ביולוגית המתבייתת על הגידול באמצעות נוגדנים ומחסלת אותו. זוהי בשורה אדירה עבור המטופלים, שכן בזכות טיפול זה נגד סרטן שלפוחית השתן גרורות יכולות להיעלם תוך חזרה לחיים רגילים לגמרי.
סרטן שלפוחית השתן סיכויי החלמה
במקרה של סרטן שלפוחית השתן סיכויי החלמה נחשבים לגבוהים מאוד כאשר לא מדובר בסרטן גרורתי, ורוב המטופלים הללו (כ-90%), יחלימו, והסרטן לא יחזור בפרק זמן של 5 שנים ויותר. כמו כן, נתונים אלו אמורים להיות מוצלחים עוד יותר עם הטיפולים החדשניים שהזכרנו לעיל. לגבי סרטן שלפוחית השתן גרורתי, סיכויי ההחלמה הינם נמוכים יותר, ועומדים על כ-50% בממוצע, כתלות בתזמון האבחנה. עבור סרטן בשלפוחית השתן בדרגה 4 (כאשר נמצאו גרורות באיברים מרוחקים), אחוז השרידות עומד על כ-15%, בתקווה שהטיפולים הביולוגיים החדשים יצליחו לבצע שינוי לטובה במספר זה.
לסיכום, סרטן שלפוחית השתן נחשב לשכיח ועלול להיות מסוכן. כאשר המחלה חודרנית ועוברת לבלוטות, היא מאוד אגרסיבית. יש לבצע את כל המאמצים במטרה להקטין את גורמי הסיכון למחלה: אם אתם מעשנים ומחליטים להיגמל מעישון (מה שכדאי לעשות בלי קשר לשאלת הסרטן בשלפוחית השתן, כמובן), החלטה זו יכולה לסייע לכם ולהפחית את סיכויי הפועת הסרטן בעשרות אחוזים. בכל הנוגע לטיפול, הכלל המנחה הוא שככל שמטפלים מוקדם מוקדם יותר ובצורה נכונה יותר, כך סיכויי ההחלמה עולים. עד למצב של הצלת חיים של ממש. חשוב לזכור כי התייחסות לסימפטומים, אבחון נכון וטיפול בזמן יסייעו לטפל ברוב המקרים של סרטן בשלפוחית השתן.