דם גלוי בשתן – על מה יכול להעיד ומהם הגורמים השכיחים?

באופן כללי, דם זה דבר מלחיץ. דם גלוי בשתן הידוע בשפה הרפואית כהמטוריה יכול להלחיץ אף יותר מאשר חתך במטבח. במערכת השתן לא אמור להיות דם, לא בגברים ולא בנשים, תמיד דם בשתן מסמל שיש מצב שחייבים לבדוק. יש הבדל אם קיים כאב לפני הופעת הדם או לא, אם היתה צריבה עזה ודחיפות ותכיפות לפני הופעת הדם או לא.
בכל מקרה של דם גלוי בשתן, מומלץ לגשת כמה שיותר מהר לרופא אורולוג מומחה במטרה לבצע בדיקות. בדיקות נוספות שחשוב לבצע עוד פני הביקורת הינם בדיקת שתן כללית ובדיקת שתן לתרבית.

 

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

דם גלוי בשתן – מה זה אומר?

  1. סרטן בשלפוחית השתן – מטרת הבדיקות לשלול נוכחות סרטן בשלפוחית, או לאורך השופכנים.
  2. סרטן בערמונית – הסתמנות פחות שכיחה של סרטן הערמונית הוא דימום גלוי בשתן
  3. סרטן בכליה– סרטן מתקדם בכליה עלול לגרום לדימום בשתן.
  4. אבנים בדרכי השתן – המינרלים שעוברים בשתן יכולים לשקוע וליצור אבנים.
  5. ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת – אצל גברים בלוטת הערמונית ממוקמת בבסיס כיס השתן ומקיפה את השופכה. לעתים בגיל מבוגר יותר הבלוטה גדלה ויוצרת חסימה הבאה לידי ביטוי בדם בשתן, קושי בעת מתן שתן וכאבים.
  6. מחלת כליה
  7. דלקת או זיהום בדרכי השתן – ברוב המקרים נשים הן אלה שסובלות מהופעה חוזרת של דלקות בדרכי השתן בשל המבנה של מערכת השתן. תסמינים נוספים המעידים על דלקת או זיהום הם כאבים בעת מתן שתן, תכיפות במתן שתן וריח חזק במיוחד של השתן.

דם גלוי בשתן

 

 בירור המטוריה מיקרוסקופית

חשוב להבין שבמצב רגיל אין ערבוב של שתן ודם, כל הופעה של דימום בשתן מצריך מחשבה רפואית ויעוץ של אורולוג מומחה, ברוב המקרים יש לבצע בירור המטוריה מלא. במיוחד אם יש היסטוריה של ממאירויות במשפחה ואם המטופל מעשן או עישן בעבר.קיימת נטיה לפתור דימום בשתן  בחשד לזיהום, נטיה זו בעיקר בנשים ונושאת בחובה סכנה של פספוס גידול בר טיפול ודחית טיפול מציל חיים.

    1. אנמנזה ובדיקה גופנית
    2. בדיקת שתן לכללית ותרבית.
    3. בדיקת ציסטוסקופיה
    4. בדיקות דימות נוספות – לרוב סיטי לדרכי השתן (אורוגרפי), לעיתים בשל אי ספיקה כלייתית ניתן לבצע MRI במקום.
ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.