בדיקת ערמונית לגילוי סרטן הערמונית וערמונית מוגדלת

בדיקת ערמונית להגדלה וגידולים

אם אתם בסביבות גיל ה-40, אולי אתם לא מודעים לכך אבל בלוטת הערמונית שלכם מתחילה לגדול. בלוטת הערמונית היא בלוטת מין שיש רק לגברים, והיא מסייעת בייצור של נוזל הזרע ונמצאת באגן בסמוך לשלפוחית השתן, כך שאם היא גדלה היא קודם כל מפריעה במתן שתן וייתכן כי יידרש לבצע בדיקת ערמונית.

בנוסף, סרטן הערמונית שהוא הסרטן השכיח בגברים, הינו סרטן העל מאפיינים משפחתיים, כך שאם לאבא היה סרטן ערמונית לבן יש סיכון גבוה יותר לחלות  בסרטן הערמונית וחייבים להתחיל מעקב בגיל צעיר יותר.

לייעוץ ותיאום תור השאירו פרטים

כיום,  טיפולים חדשניים במסגרת טיפולים ממוקדים של סרטן הערמונית, מאפשרים לגברים לחזור לאורך חיים מלא ובריא גם לאחר טיפול בסרטן ערמונית.

הגדלה טבה / שפירה של הערמונית היא לא מצב סרטני והיא נפוצה מאוד בקרב גברים מבוגרים. בדיקת ערמונית מגלה את ההגדלה וניתן  לסייע למי שסובל ממנה, אבל הדבר החשוב ביותר הוא לא להתבייש וללכת ולהיבדק. הנה כמה מצבים בהם ניתן לחשוד בהיווצרות ערמונית מוגדלת, כמה סימנים שיכולים להעיד על כך וצריכים להוביל ישירות לבדיקה אצל רופא בשביל לקבל את הטיפול המתאים.

התסמינים להגדלה טבה / שפירה של הערמונית

אז מתי צריך לבצע בדיקת ערמונית באמצעות בדיקת אורולוג, ומתי יש לחשוד להגדלה של הבלוטה? הנה כמה תסמינים שאם אתם גברים בוגרים אתם צריכים לשים אליהם לב. הראשון הוא מתן שתן בתכיפות גבוהה. זה אומר שצריך המון פעמים להשתין, וזה קורה גם במרבית הלילות. זה פוגע באיכות השינה וזה מטריד במיוחד. בנוסף, זרם חלש של השתן כמו גם קושי בהוצאה שלו יכולים גם הם להעיד על הגדלה של בלוטת הערמונית. כך גם תחושה של התרוקנות לא מלאה לאחר הטלת שתן. חשוב לציין שמתן שתן בתכיפות גבוהה יכול להעיד גם על התפתחות סוכרת וצריך לבצע אבחנה מדויקת

בדיקת ערמונית

איך מתבצעת הבדיקה?

בדיקת ערמונית מתבצעת לאחר שמטופל מגיע לרופא ומתלונן בפניו על התסמינים שהוזכרו כאן. הרופא שואל אותו כמה שאלות והבדיקה הראשונה שמתבצעת בשביל לבחון ולהעריך את גודלה של הערמונית היא בדיקה רקטלית. בנוסף לבדיקה הזו יישלח המטופל גם לבדיקת PSA כמו גם לבדיקת שתן, והוא יצטרך למלא שאלון שמעריך את חומרתם של התסמינים.

יש גם בדיקות נוספות שמודדות את שארית השתן ואת עוצמת השתן, ויש גם בדיקת אולטרסאונד של דרכי השתן.

טיפול תרופתי או ניתוחי

לאחר שמבצעים את הבדיקות הרלוונטיות, ביופסיה ערמונית, ומוודאים שאכן מדובר בהגדלה שפירה של הערמונית ולא בגידול סרטני, אפשר וצריך לטפל בבעיה. איך מטפלים בה? בשלב הראשון הטיפול הינו טיפול תרופתי מה שאומר תרופות שונות שמקלות ומאפשרות מתן שתן באופן טוב יותר. אם זה לא עוזר או שמדובר על הגדלה משמעותית, אפשר לעבור ניתוח להסרה של החלק שחוסם את שלפוחית השתן.

אין שום סיבה שגברים יסבלו מהבעיה, אם אתם מרגישים את התסמינים שהוזכרו כאן, אל תהססו ולכו להיבדק כמה שיותר מוקדם על ידי אורולוג מומחה.

ד"ר אורי לינדנר
ד"ר אורי לינדנר

מומחה לאורולוגיה אונקולוגית, סגן מנהל מחלקה ומנתח במרכז רפואי קפלן. וכן, אורולוג כירורג פרטי במדיקל סנטר הרצליה. ד"ר לינדנר הינו מן החלוצים והמובילים בישראל את שיטת ביופסיית ההיתוך לאיתור סרטן הערמונית.